5 redenen voor meer groen op kantoor

Bron: Yask Facility Management

Een gezond kantoor, het is een doel van alle facility managers. Gezondheid van medewerkers is een belangrijk vraagstuk aangezien 90% van de operationele bedrijfskosten worden gevuld met personeelskosten. Als medewerkers zich minder goed voelen op hun werk presteren ze minder goed en dit kost een bedrijf geld. Stappen zetten naar een groener en duurzamer kantoor blijken grote positieve effecten te hebben. Met een groen kantoor verbeter je de luchtkwaliteit, concentratie en tevredenheid van medewerkers. En dat levert de organisatie veel op.

Hoger gevoel van welzijn

Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers een werkruimte met planten aantrekkelijker vinden dan een ruimte zonder planten. Ook draagt een groen(er) kantoor bij aan een betere concentratie, minder stress en hogere productiviteit. Planten op kantoor geven niet alleen meer een huiselijk gevoel, het heeft voordelen voor alle gebruikers van het pand.

Waarom jouw kantoor meer groen nodig heeft

De volgende 5 positieve effecten kunnen worden gelinkt aan de voordelen van een groener kantoor.

1) Concentratie en productiviteit

Met meer groen om zich heen kunnen medewerkers zich beter concentreren. Wandelingen in de natuur hebben al bewezen de concentratie en productiviteit van mensen positief te kunnen beïnvloeden. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben ontdekt dat een wandeling door de natuur de werking van het geheugen met maar liefst 20% verbeterd. Zelfs het kijken naar natuurfoto’s liet een verbetering van het geheugen zien terwijl dit bij stedelijke omgevingen niet het geval was.

2) Minder stress

Een studie van de Universiteit van Hyogo in Awaji, Japan heeft aangetoond dat planten stress verminderen bij medewerkers. Zelfs een kleine plant in het gezichtsveld laat al resultaat zien. De deelnemers van het onderzoek mochten zes verschillende kleine planten uitzoeken voor op hun bureau. De kalmerende effecten die tijdens de studie werden gemeten tonen aan dat stress aanzienlijk afnam met meer planten rondom de werkplekken.

3) Minder ziekteverzuim

Medewerkers die werken op een kantoor waar planten staan, melden zich 20% minder vaak ziek dan mensen die werken op een kantoor zonder planten. Zo blijkt uit het onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het hebben van planten op de werkplek zorgt voor gemiddeld 1,6 ziektedagen minder per medewerker, per jaar. Het onderzoek vergeleek werkplekken met planten en zonder planten en medewerkers werden in deze ruimtes ondervraagd over de werkplek. Zowel hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid werden beter na het plaatsen van meer planten.

4) Meer creativiteit

Kantoorplanten kunnen een inspirerend effect op je hebben. Als je te lang vastzit of geen ideeën meer hebt, helpen groene plekken in het kantoor je nieuwe inspiratie op te doen. Het stimuleren van onze zintuigen met geuren en kleuren zijn de manier hoe planten een positieve invloed kunnen hebben op je creativiteit.

5) Absorberen omgevingsgeluid

Kantoorpanden zijn steeds meer open. Er wordt meer gebruik gemaakt van glazen wanden om ruimtes te creëren. Het gevolg is dat hier meer geluidsoverlast door kan ontstaan. Medewerkers kunnen hier afgeleid door raken wat hun concentratie en productiviteit weer verminderd. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er grote planten rond de hoeken en randen van ruimtes worden geplaatst dit omgevingsgeluid kan absorberen. Het is effectiever om meerdere plekken te voorzien van een aantal planten dan één centrale plek te kiezen voor alle planten.

Ga ook voor groen

Het hebben van een groener kantoor neemt vele voordelen met zich mee. Het integreren van meer planten in de werkruimtes is een mooie taak voor facility managers. Op deze manier laat je medewerkers merken dat je hun gezondheid en productiviteit belangrijk vindt. Ook kun je medewerkers betrekken in het uitzoeken van de kantoorplanten. Ga ook voor een groen kantoor en verlaag het ziekteverzuim binnen jouw organisatie!

Lees verder ….

Bron: Yask Facility Management