Achmea: ‘meer thuiswerken doe je niet alleen met minder werkplekken op kantoor’

Bron: Achmea

Ook na corona een aantal dagen per week blijven thuiswerken? Verzekeraar Achmea doet het eigenlijk al jaren. En dus past het prima als kantoor Leusden binnenkort intrekt bij kantoor Zeist. De kantoortuin zet zijn transformatie naar een plaats van ontmoeting ondertussen alleen maar verder door, zo bericht het AD maandag.

Het was midden jaren 90 en corona was nog heel ver weg, toen iemand in de top van het grootste verzekeringsbedrijf van Nederland zich iets realiseerde: een goede balans tussen werk en privé betaalt zich uit, voor iedereen. ,,Het was het moment dat er is begonnen met nadenken over hoe je een cultuur stimuleert die veel meer uitgaat van vertrouwen dan vanuit de gedachte dat iedereen per se elke dag op kantoor moet zijn”, zegt Bart-Jan Lijnkamp, verantwoordelijk voor het facilitair bedrijf.

Minder werkplekken

Het betekent vandaag de dag dat Achmea een paar stappen voorloopt op vele andere bedrijven die zich nu het hoofd breken over permanent meer thuiswerken, na corona. Want ook Lijnkamp weet: ,,Dat doe je niet zomaar door minder werkplekken beschikbaar te stellen op kantoor, maar echt door veranderingen op het gebied van cultuur, leiderschap, regelingen, maar ook door je kantoren en IT-middelen zo in te richten dat je het thuiswerken faciliteert.”

Voordat de eerste lockdown zich aandiende, werkten werknemers van Achmea gemiddeld een of twee dagen per week vanuit huis. ,,De coronacrisis heeft laten zien dat dat nog wel iets meer kan”, zegt Lijnkamp.

Thuiswerkvergoeding

De infrastructuur ligt er al. Zo bestaat de thuiswerkvergoeding waarover veel bedrijven zich nu buigen al jaren: 1000 euro per vijf jaar om thuis een goede werkplek in te richten en 2,50 euro per thuis gewerkte dag.

In het nieuwe werken is de optie om te vergaderen terwijl een deel van de collega’s thuis zit en een deel op kantoor. De thuiswerkers zijn op een scherm te zien en kunnen zelf de vergaderzaal inkijken. En nagedacht is over een vergaderetiquette en standaard werkwijzen.

Ook de kantoorafdelingen gaan veranderen. ,,Nu is 80 procent gevuld met witte bureaus. Ik schat in dat dat straks nog 40, 50 procent is en dat er daarnaast ruimtes zijn om te presenteren en huiskamersettings om informeel te overleggen. Dit zijn we nu aan het testen. Daarvoor kom je naar kantoor.”

Cultuurverandering

De ervaring van Achmea trekt belangstelling. Diverse grote bedrijven hebben al hun licht bij Lijnkamp opgestoken. ,,Wij zijn ook nog steeds aan het leren. Het is een cultuurverandering en als je het echt goed wilt doen, kost dat tijd en moeite.”

Lees verder ….

Bron: AD