Alarmerende berichten
Afgelopen maand verschenen in de media alarmerende berichten. Uit onderzoek bleek dat we ver achterliggen op het schema om alle kantoren tijdig op het niveau van Energielabel C te krijgen. Onheilspellend nieuws, want voor kantoren die niet aan de eisen voldoen dreigt sluiting. Bij Techniek Nederland raakten we niet direct in paniek. Onze leden zien de vraag naar verduurzamingsmaatregelen namelijk stijgen, met name van de gebouweigenaren van grote kantoren in de Randstad. We zijn dus wat optimistischer dan de bureaus die de energieprestaties van kantoren onderzoeken.
Kleinere kantoren
Is er dan helemáál geen reden voor ongerustheid? Ja, toch wel. Met name de verduurzaming van kleinere kantoren blijft achter. Het is hoog tijd dat de overheid intensiever gaat communiceren én zich nadrukkelijker gaat bemoeien met de oplossing van de problemen. Zo is er de zogenaamde split incentive. Simpel gezegd: de partij die moet investeren in verduurzaming (de eigenaar/verhuurder) is meestal niet degene die profiteert van de lagere energierekening (de huurder). Als de overheid voor dat probleem een oplossing weet te vinden, kan het met de verduurzaming van kantoren heel snel gaan.
Te weinig adviseurs
Het grootste knelpunt bij de verduurzaming van kantoren zit ‘m misschien wel in de adviseurs die de energielabels verstrekken. Daar zijn er te weinig van om alle kantoren in korte tijd van een energielabel te voorzien. Zolang dat probleem bestaat, zouden overheid én installateurs er verstandig aan doen zich primair te richten op kantoren met een oppervlak van minimaal 500 m2. Daar valt ook de grootste CO2-winst te behalen, aldus Terpstra.
Bron: Techniek Nederland