Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp krijgt klimaatgevel met verticale tuin

Bron: Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp krijgt een Groene gevel. De groene gevel is een klimaatgevel met verticale tuin op de gevel van Alrijne Leiderdorp. Voor de bestaande gevel wordt een glaswand geplaatst. Hierdoor ontstaat een tussenruimte, die isolerend werkt. Op deze wijze ontstaat een beter binnenklimaat, ook als het buiten heel erg warm of koud is, zonder bijvoorbeeld extra te stoken of te koelen.

Duurzame oplossing

De verouderde kozijnen in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp waren de aanleiding voor de bouw van de groene gevel. In plaats van alle kozijnen en ramen te vervangen is er gekozen om het huidige gebouw te refurbishen en het geheel een frisse look te geven.

Lucht die uit het ziekenhuis komt en veel koolstofdioxide (CO2) bevat, wordt de groene gevel in geblazen. De plantjes in de groene gevel nemen deze COop en zetten dit om in zuurstof. Deze zuurstof wordt weer teruggeven aan de omgeving, waardoor de luchtkwaliteit rondom het ziekenhuis verbetert.

Steeds meer vorm

De bouw is gestart bij een afdeling van het Moeder- en Kindcentrum. De groene gevel is ondertussen uitgebreid: het glas aan de zuidzijde (bij de ambulance-inrit) is nu geplaatst. Begin januari starten de werkzaamheden om het glas aan de oostzijde te plaatsen.

Eén afdeling is nu voorzien van plantenbakken, inclusief watersysteem. In januari 2021 worden deze plantenbakken gevuld met planten. Zo krijgt de groene gevel steeds meer vorm.

Lees verder ….

Bron: Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp