België maakt zich klaar voor terugkeer naar kantoor

Bron: Unsplash

Na ruim een halfjaar van verplicht thuiswerken krijgen de Belgen binnenkort een voorproefje van een nieuwe realiteit. Dankzij de versoepelingen die de overheid afgelopen week aankondigde, mogen bedrijven vanaf 9 juni terugkeermomenten organiseren: werknemers mogen één dag per week op kantoor zijn, met maximaal 20 procent van het personeel tegelijk. Vanaf juli is thuiswerken niet langer verplicht, op voorwaarde dat 60 procent van de volwassenen zijn eerste prik kreeg en er minder dan 500 covid- patiënten op intensieve zorg liggen.

Keuze voor thuiswerken

Die gefaseerde terugkeer zal aardig wat plan- en organisatiewerk vragen. Maar de echte uitdaging komt pas na de zomer, dan volgt het moment dat de keuze voor thuiswerken opnieuw volledig bij het bedrijf zal liggen, zonder nood- gedwongen tussenkomst van de overheid. Sommigen staan te trappelen om weer naar het werk te kunnen, anderen kunnen prima aarden in hun thuiskantoor.

Onderzoek

Die kloof bleek afgelopen week heel duidelijk uit een onderzoek van de dienstverlener Acerta en de jobsite StepStone onder 3.000 werkende Belgen. 47 procent van de ondervraagden wil minstens halftijds terugkeren naar de werkvloer zodra het kan. De andere groep, meer dan de helft dus, is minder enthousiast om opnieuw meerdere dagen per week naar kantoor te komen.

Flexibiliteit

Nu staan werkgevers voor de opdracht om het beste van die twee werelden te verenigen. Bij PwC (België) zal flexibiliteit nog zeker een jaar de norm zijn, zegt Smits. ‘Ik wil zover mogelijk wegblijven van het opleggen van een bepaald aantal kantoordagen. Mensen moeten kunnen werken op de plek waar ze het meest productief kunnen zijn, en dat is voor elke functie op elke dag anders.’ Daarom denkt PwC na over een kader om die flexibiliteit en productiviteit te verzoenen. De komende zes tot twaalf maanden ziet Smits als een ‘proefproject’ voor die nieuwe manier van werken. ‘Door de verschuiving naar thuiswerk zal het kantoor evolueren van een werkplek naar een ontmoetingsplek.’

Lees hier het uitgebreide artikel ….

Bron: De Tijd