Cateraars op zoek naar alternatieven

Bron: Coffeecompany

Meer thuiswerken, vaker buitenshuis lunchen? Bedrijfskantines hebben het zwaar te verduren, de cateraars die ze uitbaten ook. Die gaan massaal op zoek naar alternatieven. Zo neemt cateraar Albron koffieketen Coffeecompany over.

Wie de bedrijfskantine mijdt en denkt in de lokale horeca een alternatief voor de lunch te vinden, komt in toenemende mate ongemerkt bij dezelfde uitbater terecht. Cateraars hebben zich op de horeca gestort.

Dat was vóór corona al een trend doordat steeds meer mensen buitenshuis – en buiten het werk – zijn gaan eten en drinken, waardoor de traditionele cateringactiviteiten onder druk komen te staan. “We zien al 15 jaar dat bedrijfscatering krimpt,” zegt Mark Hartmans van Albron. “Wij zien juist groei in horeca.”

De coronacrisis heeft dat alleen maar versterkt. Door de lockdowns en de doorbraak van thuiswerken moeten de meeste cateraars hun traditionele activiteiten inkrimpen. Volgens vakbond FNV is het afgelopen jaar ongeveer en kwart van de 17.000 arbeidsplaatsen in de zogeheten contractcatering verdwenen – dat gold vooral voor flexcontractmedewerkers.

Sommige cateraars zoeken alternatieven in bedrijfsschoonmaak en maaltijdvoorziening voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Anderen houden het dichter bij huis. Zo baat Vermaat al een aantal jaren onder meer Amsterdamse restaurants als Rijks, Lier en Babel uit en is HMS Host met horeca actief op NS-stations en Schiphol.

Coffeecompany

Albron is naast traditionele cateringactiviteiten voor bedrijven en instellingen in de winkelstraat neergestreken met vestigingen van lunchroom Anne & Max, patatketen Frites Affair of broodjeszaak Le Perron maar ook circulair restaurant The Greenhouse.

Daar komen in juli 31 vestigingen van Coffeecompany bij. Albron maakte maandag bekend de Amsterdamse koffieketen over te nemen van het Amerikaans/Duitse JDE Peet’s, onder meer de eigenaar van Douwe Egberts, Jakobs, Senseo en Pickwick.

Lees verder ….

Bron: Parool