CNV-onderzoek: thuiswerker moet verplicht naar kantoor komen

Bron: Pexels

Bij 1 op de 5 thuiswerkers verplicht de werkgever hen naar kantoor te komen. 86% werkt echter het liefst hybride. Bij 7% leidt het feit dat ze willen thuiswerken tot conflicten met de werkgever. Ruim driekwart krijgt geen kostendekkende thuiswerkvergoeding. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 1.000 thuiswerkers.

‘Een kantoorverplichting is volstrekt achterhaald. Thuiswerken is de nieuwe werkelijkheid waar werkgevers zich, zover het werk het toelaat, naar moeten schikken. Zeker in deze tijden van arbeidsmarktkrapte en een hoog ziekteverzuim door de werkdruk. Werkgevers moeten hierin over de brug komen en hun controledrift loslaten,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Productiever en creatiever

72% van de thuiswerkers is productiever en 55% heeft een betere werk privébalans, blijkt uit eerdere CNV-onderzoeken. Daarnaast is 44% gemotiveerder en gezonder. Een op de drie is creatiever door het thuiswerken. Fortuin: ‘Thuiswerken kent tal van voordelen waar ook de werkgever van profiteert. Werkgevers die een slim thuiswerkbeleid voeren, zijn spekkopers in een krappe arbeidsmarkt.’

Geen kostendekkende vergoeding

77% van de thuiswerkers ontvangt van de werkgever geen kostendekkende thuiswerkvergoeding. De huidige, fiscaal vrijgestelde thuiswerkvergoeding bedraagt slechts 2 euro per dag. Voor 75% van de ondervraagden is dit te laag. ‘Deze 2 euro is ruim twee jaar geleden vastgesteld in tijden van lagere energieprijzen en lagere kosten voor levensonderhoud. Wij roepen werkgevers op om de thuiswerkvergoeding te verhogen. Zeker omdat de reiskostenvergoeding bij veel werknemers is geschrapt en werkgevers sowieso al bijna drie jaar goedkoper uit zijn. Thuiswerkers moeten niet in de kou zitten,’ aldus Piet Fortuin.

Bron: CNV