CNV-onderzoek: werkgever popelt om personeel weer naar kantoor te halen

Bron: Pexels

91% van de thuiswerkers wil ook na de coronacrisis blijven thuiswerken. Een op de drie thuiswerkers wordt echter door de werkgever gevraagd om naar kantoor te komen als het thuiswerkadvies vervalt. Ruim de helft van de werkgevers heeft geen thuiswerkbeleid voor de lange termijn. 32% is ontevreden over het huidige thuiswerkbeleid van de werkgever.

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 1.000 thuiswerkende leden. Het CNV maakt zich sterk voor het wettelijk recht op thuiswerken en pleit ervoor dat werkgevers een lange termijn thuiswerkbeleid ontwikkelen.

72% van de thuiswerkende leden is productiever, 55% heeft een betere werk privébalans en 90% werkt gewoon door bij (lichte) coronaklachten, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast is 44% gemotiveerder en gezonder. Een op de drie is creatiever door het thuiswerken.

Slecht thuiswerkbeleid

‘Thuiswerken, of beter gezegd, hybride werken kent dus tal van voordelen waar de werkgever ook van profiteert. Veel werkgevers popelen echter om hun personeel weer kantoor te vragen als het thuiswerkadvies vervalt. Het is bovendien bar en boos gesteld met het thuiswerkbeleid van veel werkgevers: geen lange termijnvisie, vaak geen kostendekkende thuiswerkvergoeding en ook de fysieke en mentale ondersteuning laat sterk te wensen over, blijkt uit dit onderzoek. Deze houding van werkgevers is onverstandig en kapitaalvernietiging, zeker in zo’n krappe arbeidsmarkt,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Lichamelijke problemen

26% van de thuiswerkers beschikt thuis niet over een arbotechnisch verantwoorde werkplek, zoals een goede bureaustoel en beeldscherm. 28% geeft aan dat hun werkgever hen hierin niet faciliteert. 17% heeft lichamelijke klachten, zoals een zere arm, nek of schouder.

Fortuin: ‘We roepen werkgevers op om zo snel mogelijk tot een adequaat thuiswerkbeleid te komen, met de juiste fysieke ondersteuning. Gezien het feit dat mensen productiever zijn, doorwerken bij coronaklachten en er vele andere voordelen aan het thuiswerken kleven, verdienen werkgevers deze kosten met gemak terug.’

Thuiswerkvergoeding

Werkgevers besparen daarnaast flink op het thuiswerken. De thuiswerkvergoeding is bij ruim de helft lager dan de voormalige reiskostenvergoeding. 61% krijgt momenteel geen kostendekkende thuiswerkvergoeding. Bij de helft heeft het sowieso lang geduurd voordat de werkgever met een goede thuiswerkvergoeding over de brug kwam.

Psychische klachten

44% van de thuiswerkers voelt zich eenzamer sinds het thuiswerken. Een op de zes heeft last van psychische klachten, zoals geen waardering en niet gezien worden. Bij de helft vindt geen monitoring plaats hoe het staat met het mentale en fysieke welzijn van medewerkers. ‘Hier valt dus nog een wereld te winnen. Monitoring van het welzijn van werknemers moet vast onderdeel worden van het lange termijn thuiswerkbeleid. Werkgevers voorkomen hiermee verzuimkosten op lange termijn en behouden hun personeel.’

Onderzoek thuiswerken 

Bron: CNV