Daarom werkt hybride werken: 5 redenen

Bron: Jobat.be

Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: combineert hybride werken the best of both worlds?

Uit een onderzoek van SD Worx bij 500 Belgische werkgevers blijkt dat bijna 9 op de 10 (88%) van hen ook in de toekomst graag telewerk willen blijven aanbieden aan hun werknemers. Toch zit voltijds telewerken er niet altijd in.

Niet alles is van thuis uit te doen. Wie thuiswerkt, mist soms het sociaal contact en de verbondenheid met de collega’s, de leidinggevenden en het bedrijf. Het zorgt ervoor dat heel wat werknemers alsnog thuiswerk willen combineren met een bezoek aan het kantoor. Hybride werken is hierbij de ideale oplossing.

5 voordelen

De combinatie waarbij je grotendeels van thuis uit werkt en er bewust voor kiest om op geregelde tijdstippen naar kantoor te gaan, biedt jou als werknemer heel wat voordelen.

1. Vrijheid = blijheid

Een vrije werknemer is een blije werknemer. Wie zelf z’n werkdag of –week kan samenstellen, voelt zich de manager van z’n eigen project en is daardoor productiever en meer gemotiveerd. Tip: stem je werkritme af op je bioritme. Ben je meer een ochtendmens of eerder een diesel die vooral ’s avonds op volle toeren draait?

2. Go with the workflow

Wie in de huiselijke stilte van z’n werkkamer werkt, kan zich beter focussen dan op een lawaaierig kantoor vol prikkels en stoorzenders. Zo kun je op korte tijd best wel wat werk verzetten. Eens je in de flow zit, kan niks je tegenhouden… behalve je spelende kinderen, de blaffende hond van de buren of de wegenwerken voor je deur. Tip: oordopjes.

3. Werk en privé in balans

Telewerken zorgt voor een beter evenwicht tussen je job en je privéleven. Hierdoor kun je vaker je kinderen naar school brengen of ’s avonds samen eten. Zelfs je hobby of sport kun je zo beter inplannen. Tip: ben je klaar met werken in je eigen werkkamer? Sluit de deur en laat alles los: einde telewerkdag.

4. Goedkoper

Wie kan zich als telewerker nog die gestresseerde ochtendrush en de dagelijkse files herinneren? Wie hybride werkt, heeft heel wat minder woon-werkverkeer en dus minder kosten én tijdverlies. Tip: ga je naar kantoor? Kies dan een moment waarop het minder druk is op de weg.

5. Kantoor à la carte

Kantoren worden steeds vaker een ontmoetingsplaats voor je klanten, collega’s en leidinggevenden. Tip: probeer zoveel mogelijk mensen te ontmoeten op kantoor en maak tijd vrij om met hen te praten, ook over koetjes en kalfjes: het versterkt het teamgevoel en je zult versteld staan van de inspirerende contacten en waardevolle informatie.

Hybride = best of both worlds

Hybride werken is voor veel werknemers de meest ideale manier van werken, ook na de coronacrisis. Hierbij is vertrouwen de sleutel tot succes.

Kris Lenders, HR-specialist en zaakvoerder van Musketon: “Medewerkers zitten niet te wachten om altijd van thuis uit te werken. Thuiswerk kan vrijheid en autonomie bieden, tenzij de leidinggevende micromanager is en controle wil over iedere stap vanuit zijn of haar angsten: dan wordt thuiswerk een uitputtingsslag voor zowel medewerker als leidinggevende. De betere werkvorm is de hybride: een combinatie van thuis werken en op kantoor. Hierbij heb je nog sociaal contact met je collega’s en heb je de mogelijkheid om je terug te trekken in jouw thuisbubbel om daar een andere drive van productiviteit in te zetten. Tip: vraag aan je leidinggevende om geëvalueerd te worden op concrete doelen en niet louter op gepresteerde arbeidstijd. Op die manier kun je jouw tijd optimaal indelen op de meest productieve manier.”

Lees verder ….

Bron: Jobat.be