De werkplek opnieuw vormgeven voor een post-pandemische toekomst

Bron: Formica Group

Hoewel meer dan de helft van de Europeanen (55%) zegt dat thuiswerken leuker is dan werken op kantoor, zegt 85% dat kantoorwerk belangrijk of essentieel blijft – met een gebrek aan sociale interactie en samenwerking als een van de meest genoemde uitdagingen voor thuiswerkers. De bevindingen staan in een uitgebreid nieuw rapport dat Formica Group onlangs heeft uitgebracht. Honderden werknemers in zes Europese landen werden ondervraagd om inzicht te krijgen in de emotionele en professionele gevolgen van huiswerken in het afgelopen jaar, en ook in hun gevoelens met het oog op een mogelijke terugkeer naar kantoorwerkplek in 2021.

Hybride werkpatroon

Het rapport, dat een reeks aanbevelingen bevat om kantoren beter uit te rusten voor een post-pandemische toekomst, beschrijft wijdverspreid thuiswerken als “een technologische-, management- en psychologische uitdaging”. Waarvan de laatste misschien wel de belangrijkste is.  Als gevolg daarvan zal direct contact en samenwerken waarschijnlijk meer gewaardeerd worden dan ooit – bijna zeven op de tien (69%) werknemers willen in de toekomst een hybride werkpatroon.

Jennifer Neale, Marketing Communications Manager bij de Formica Group, zegt: “Nu de weg terug naar de kantoorwerkplek vorm begint te krijgen, biedt dit rapport een cruciale emotionele context rond ons verlangen naar gedeelde ruimtes en professionele ervaringen. Het onthult ook de complexiteit van de uitdagingen waar bedrijven in heel Europa voor staan. Met wat slim denkwerk en stappen in de richting van flexibel design, lichtgewicht meubilair, strikte schoonmaakregimes en een gegarandeerde 1,5 meter regel, ziet de toekomst van het kantoor er nog steeds uit als een winnaar voor de lange termijn.”

In de ogen kijken

Nina Bailey, Design Manager bij Formica Group, zegt: “Terwijl sommige mensen tevreden zijn met thuiswerken, snakken anderen naar de samenwerken en de sociale elementen die de werkplek biedt. Werkgevers moeten streven naar flexibiliteit en ruimtes aanbieden voor vergaderingen, workshops en om even bij te praten. Want hoeveel we ook praten via videogesprekken, het is nooit helemaal hetzelfde als elkaar in de ogen kunnen kijken. Door ruimtes te creëren die open genoeg kunnen zijn, kan het gemeenschappelijke werkgevoel weer op gang komen.”

Download het volledige rapport hier

Lees verder ….

Bron: Formica Group