Definitieve doorbraak hotels als werkplek

Bron: Colliers International

Nu werken op afstand steeds meer de norm wordt, gaan toekomstgerichte hotelexploitanten inzetten op het ‘hybrid hospitality’-concept. Hotels bieden daarbij kantoorruimte en werkplekken aan om extra inkomsten te genereren. Zo kan de hotelomzet tot wel 20% worden verhoogd. Hotelconcepten zoals Zoku, Hoxton/Ennismore, Accor, Ace Hotels, citizenM en Kerten Hospitality lopen hierin voorop en richten zich nu al met succes op de mix van werken en verblijven. Volgens Colliers gaan veel meer hotels deze functies mengen.

‘’Het is een aanvullende bron van inkomsten’’, vertelt Dirk Bakker, directeur hotels Colliers EMEA. ‘’Hotels zijn al gespecialiseerd in gastvrijheid en hebben vaak goede eet- en drinkfaciliteiten. ’s Nachts slaapplekken aanbieden en overdag werkplekken verhuren, sluit perfect op elkaar aan. Het zou mij niet verbazen als dit een permanente nieuwe variant van hospitality wordt.’’

Meer behoefte aan flexibiliteit
In economisch onzekere tijden zoals nu, willen bedrijven hun huisvesting flexibeler organiseren. Aanbieders van flexkantoren speelden hierop in na de kredietcrisis en boden toen bedrijven meer bewegingsruimte in huurcontracten dan traditionele vastgoedeigenaren, zoals kortere looptijden. “Inmiddels is Nederland koploper in Europa met het aanbod van dit soort kantoorruimte”, zegt Harold Coenders, hoofd werkplekinnovatie. “Amsterdam en Eindhoven zijn zelfs de flexhoofdsteden van het continent met respectievelijk 6% en 5,9% van de totale kantorenvoorraad.”

Kantoor voor één dag
Het businessmodel van flexkantoren is de verhuur van werkplekken voor vijf dagen per week. Slechts één of twee dagen is financieel minder aantrekkelijk voor hen en komt in de praktijk dan ook weinig voor. “Dit terwijl meer bedrijven in de toekomst overstappen op thuiswerken, aangevuld met een kantoor voor één of twee dagen per week. Of een kleiner kantoor, met flexibele werkplekken daarbuiten. Hotels kunnen deze behoefte invullen”, volgens Coenders.

Hybrid hospitality
Dit vraagt wel om aanpassingen in hotels. Er zijn goede gedeelde werkplekken, vergaderzalen en samenwerkruimtes nodig. Een deel van de hotelkamers moet geschikt zijn om in te werken waarbij het bed is weggewerkt, zodat je bezoek kunt ontvangen. Coenders vat het samen met de term hybrid hospitality. “Daarbij gaat het om het bieden van dagflexibiliteit voor werkplekken, een gastvrije beleving met persoonlijke en hoogwaardige service, en een inspirerende en dynamische omgeving met internationale allure.”

Betere connectie met de stad
Een hybride hotel biedt bedrijven de hoogst mogelijke flexibiliteit in het organiseren van extra werkplekken zonder langlopende verplichtingen of grote investeringen. Hierdoor kunnen de huisvestingskosten voor bedrijven dalen als het flexibel wordt ingezet, bijvoorbeeld naast het thuiswerken. “Het hotel krijgt met deze gemengde functie een betere verbinding met de stad en de buurt. In plaats van alleen toeristen en zakenreizigers te bedienen, wordt het echt onderdeel van de lokale gemeenschap”, aldus Bakker.

Lees verder ….

Download hier het rapport

Bron: Colliers International