Dinsdag blijft druk bezette werkdag op kantoor

Bron: Unsplash

Hybride werken in Nederland is goed ingesleten. Dat is wat werkgeversvereniging AWVN concludeert na een rondvraag onder 216 respondenten, voornamelijk grootbedrijven. Maar hoe zit het met ons kantoorgebruik? Zijn piekdagen nou echt zo druk en rustige dagen echt zo rustig? Beyond Eyes heeft de conclusies van het onderzoek naast haar eigen data gelegd.

Piekdagen

Uit het rapport van het AWVN blijkt dat de meeste van de ondervraagde werkgevers hybride werken toestaan. Gemiddeld werken mensen twee dagen per week thuis. Woensdag en vrijdag zijn de populairste thuiswerkdagen, terwijl dinsdag en donderdag meestal het drukst zijn. Dat ziet Beyond Eyes ook terug in haar bezettings- en benuttingsdata. Al laat de data minder grote verschillen zien dan het rapport. Daarin staat namelijk dat kantoren op woensdag en vrijdag vrijwel leeg zijn.

Beyond Eyes heeft data van 12.496 (werk)plekken door heel het land verzameld. Daaruit blijkt dat dinsdag met gemiddeld 33% bezetting het drukste is, gevolgd door de donderdag met 31% bezetting. Maandag komt op plek 3 met 30%. De data laat zien dat woensdag gemiddeld 27% bezet wordt en de vrijdag voor 18%. Dit is gemeten in de periode van een half jaar toen alle coronamaatregelen waren opgeheven.

De toegevoegde waarde van data

Met data kun je een stuk meer dan alleen kijken op welke dagen het druk is. Het laat ook zien hoe gebouwen, werkplekken en -ruimtes worden gebruikt. Gemiddeld is een gebruikte werkplek per dag zo’n 4 uur en 55 minuten bezet. 29% van de gebruikte werkplekken is minder dan 2 uur per dag bezet. Van alle beschikbare plekken wordt gemiddeld slechts 65% gebruikt. Dat wil zeggen dat gemiddeld 35% niet gebruikt wordt op een dag. Ook kan nauwkeurig bijhouden worden welke delen van het pand meer of minder worden gebruikt. Zo kan je ook beter beslissen welke delen je tijdelijk afsluit.

Door efficiënter gebruik van het vastgoed en assets zouden organisaties iets meer dan 1/3 van het vastgoed en assets kunnen worden afgestoten of anders kunnen gebruiken. Dat levert niet alleen efficiëntiewinst op, maar ook energiebesparingen.

Lees verder ….

Bron: Beyond Eyes