Door thuiswerken verandert de functie van het kantoor

Bron: EenVandaag

Aan thuiswerken komt voorlopig geen eind. Het gevolg: lege kantoortuinen en -gebouwen. De functie van het kantoor zal veranderen, verwachten experts. “Het wordt een ontmoetingsplek met een clubhuisgevoel.” Sinds maart werken veel Nederlanders thuis. Tijdens zijn meest recente persconferentie riep premier Rutte ons op ‘om ook na september zoveel mogelijk thuis te werken’. Kortom, thuiswerken is here to stay.

Niet meer noodzakelijk

Door corona neemt thuiswerken een vlucht. Werknemers die normaal gesproken 5 dagen per week op kantoor zitten, werken nu thuis en beeldbellen bijna onophoudelijk. Veel werk blijkt prima digitaal te kunnen en de gang naar kantoor is niet meer noodzakelijk. Kantoren zijn nagenoeg leeg en werken met een maximale bezettingsgraad van 40 procent.

Ontmoetingsplek

Harold Coenders, directeur bij de vastgoedspecialist Colliers International ziet een verandering in het karakter van het kantoor. “Nu werknemers minder naar kantoor gaan, wordt de keer dat je wel gaat belangrijker.” Het kantoor krijgt volgens hem een socialere functie. “Het wordt meer een ontmoetingsplek waar je de collega’s weer even ziet. Ik denk dat bedrijven met kantoren daarop gaan inspelen.”

Niet voor creatieve processen

Een van die bedrijven is verzekeraar Achmea. Al in de jaren 90 introduceerde het bedrijf voor haar 14.000 werknemers de mogelijkheid om thuis te werken. Eerst 1 of 2 dagen per week, nu is dat praktisch fulltime. “Qua werk gaat dat allemaal prima”, zegt HR-directeur Elly Ploumen. “Maar thuiswerken leent zich niet voor creatieve processen, zoals brainstormsessies. Daarvoor kun je het beste samenkomen. En mensen missen toch ook het sociale contact, willen graag hun collega’s weer in levende lijve zien.”

Clubhuisgevoel

Achmea geeft kantoorruimtes een nieuwe functie. “We willen minder traditionele ruimte met bureaus en meer ‘samenkomstruimtes’. Die kunnen gebruikt worden voor brainstormsessies en creatieve processen”, aldus Ploumen.

“We hopen zo meer een clubhuisgevoel te creëren, de functie van ontmoetingsplek wordt belangrijker.”

Krimp, maar kantoor blijft

“De kantorenmarkt reageert altijd traag op veranderingen, vanwege de lange looptijd van huurovereenkomsten”, zegt vastgoedspecialist Harold Coenders. “Maar we voorzien wel een krimp. Bedrijven waarvan de huurovereenkomst binnenkort afloopt, kiezen veelal voor een korte verlenging. Men wacht de ontwikkelingen rond corona en het thuiswerken af.” Overigens verwacht Coenders niet dat kantoren massaal zullen verdwijnen. “De wens van een mooi kantoorpand zal blijven bestaan. Zeker nu het een ontmoetingsplek wordt, een plek met een sociale functie.”

Lees verder ….

Bron: EenVandaag