Factsheet: Gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen

Een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, dat is één van de doelen in het Nationaal Preventieakkoord om bij te dragen aan een gezonder Nederland. Maar wat ís gezond voor patiënten, bezoekers en medewerkers? Vanuit haar rol binnen het project Goede Zorg Proef Je maakte diëtist Mirjam Holverda hier een factsheet over. Verschillende experts uit ziekenhuizen en zorginstellingen leverden hun expertise, waaronder hoofd hoteldienst Coralie Azzouzi.

Voor bezoekers en medewerkers worden de ‘Richtlijnen Schijf van Vijf aangehouden. ‘Alleen voor de patiëntengroep gaat deze richtlijn niet helemaal op’, vertelt Mirjam. ‘Naast aandacht voor gezonde voeding is het namelijk belangrijk dat het eten dat patiënten eten ook voorziet in de (verhoogde) eiwit- en energiebehoefte. Dat draagt bij aan het herstel. Daarom stelden we voor deze groep andere uitgangspunten op. Als hét Voedingsziekenhuis deden we hier in de loop der jaren al veel ervaring mee op. Deze kennis hebben we dan ook benut bij het ontwikkelen van deze factsheet.’

Factsheet

Bekijk de factsheet hier.

Toolkit

Deze factsheet werd gemaakt binnen het project Goede Zorg Proef Je, een project van Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het project draagt bij aan de realisatie van maatregelen in het Nationaal Preventie Akkoord. De factsheet wordt toegevoegd aan de toolkit die het komende jaar steeds meer gevuld wordt met informatie. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen deze informatie benutten om hun voedingsaanbod gezonder te maken voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Lees verder ….

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei