FNV komt in actie voor de ‘onmisbare’ beroepen, minimumuurloon moet naar 14 euro

Bron: Unsplash

De vuilnisophaler, de schoonmaker in de zorg of de kinderopvang: het zijn sectoren die al anderhalf jaar op volle kracht draaien. Maar nog steeds worden ze niet goed betaald, vindt vakbond FNV. Tijd voor actie.

Alle zogenoemd ‘onmisbare’ sectoren gaan de straat op, op zaterdag 25 september. Ze hebben een hele stapel eisen, waaronder een forse loonverhoging, minder werkdruk en zelfs een standbeeld om deze onmisbaren te eren.

Minimumloon

De FNV vraagt aandacht voor de cruciale sectoren die tijdens de coronacrisis het land overeind hielden, zoals schoonmakers, vakkenvullers en de mensen in de zorg. In Nederland werken 3,2 miljoen mensen in deze sectoren.

Het minimumuurloon voor volwassenen is 9,72 euro, omgerekend ongeveer 1700 euro per maand. De FNV wil dit in de onmisbare sectoren naar 14 euro krijgen, waarme iemand rond de 2400 euro uitkomt. Een schoonmaker verdient nu zo’n 1800 euro, in de gehandicaptenzorg begint het maandloon bij 1700 euro. Niet genoeg, zegt de vakbond.

‘Wij weten hoe zwaar het is’

Hoesijn Bahloul maakt al ruim 15 jaar schoon, nu voor de NS in Maastricht. Onder tijdsdruk moeten de treinen goed schoongemaakt worden, zeker tijdens de coronacrisis van de afgelopen anderhalf jaar. Hoesijn zet zich al jaren met passie in voor betere arbeidsvoorwaarden.

“Alles is duurder geworden en mensen komen niet rond. Een schoonmaker wordt vaak niet gezien.” Hoesijn is het eens met de verhoging van het minimumloon. Hij wil zelfs verder gaan: “Een looneis van 5 procent vind ik niet te hoog. Wij weten hoe zwaar het werk is.”

Onzekerheid voor werkgevers

Toch zullen de eisen van de FNV niet zomaar worden ingewilligd. Laurens Harteveld van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) voelt er niets voor om nu opeens heel grote stappen te maken als het gaat om lonen. “Je kan niet alleen kijken naar de winst van bedrijven. Het is een heel onzekere tijd. Een bedrijf kan wel geld over lijken te hebben, maar we zitten in een wereldwijde crisis.”

Staken niet geschuwd

Maar de FNV is van plan te strijden en schuwt stakingen niet. De cruciale sectoren piepen en kraken volgens de FNV onder druk van bezuinigingen, werkdruk, te weinig personeel en lage lonen. Om aandacht te vragen, en te zorgen dat de sectoren krachtig de CAO-onderhandelingen in kunnen om betere afspraken te maken over lonen, werkdruk en andere arbeidsvoorwaarden, staan ‘de onmisbaren’ zaterdag 25 september op de RDM-campus in Rotterdam.

Reactie AWVN: ‘FNV wil veel te veel’

Lees verder ….

Bron: EenVandaag