Gezond werk: verlicht de last!

Bron: EU-OSHA

Het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft het startsein gegeven voor zijn campagne 2020-2022, “Gezond werk: verlicht de last!”, die zich toespitst op beroepsgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De lancering van de campagne markeert het begin van een reeks evenementen en activiteiten om de aandacht te vestigen dit probleem — dat miljoenen werknemers in heel Europa treft — en de juiste aanpak hiervan.

Het zorgen voor een optimale werkomgeving is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van de beroepsbevolking en is daarom een verplichting voor alle werkgevers. Nu de pandemie gevolgen heeft voor onze manier van leven en werken, hebben we allemaal baat bij de richtsnoeren en hulpmiddelen die vandaag zijn gepubliceerd.

Ongeveer drie op de vijf werknemers hebben aandoeningen aan het bewegingsapparaat en deze aandoeningen zijn nog steeds het meest voorkomende beroepsgerelateerde gezondheidsprobleem in Europa, dat werknemers in alle functies en sectoren treft. Dit ondanks preventiewetgeving en -initiatieven. Repeterende bewegingen maken, langdurig zitten en zware lasten tillen zijn slechts enkele van de risicofactoren voor deze aandoeningen, die de spieren, gewrichten, pezen of botten kunnen treffen. Deze aandoeningen hebben duidelijk een negatief effect op de kwaliteit van leven van werknemers.

Tijdens een persconferentie in Brussel ter gelegenheid van de officiële start van de campagne benadrukte Nicolas Schmit, Europees commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale rechten, dat het dringend noodzakelijk is actie te ondernemen.

aandoeningen aan het bewegingsapparaat komen in elk land in Europa voor. Wij worden er allemaal op verschillende manieren mee geconfronteerd. Daarom moeten deze aandoeningen worden aangepakt op elke Europese werkplek, van fabrieksvloeren en kapsalons tot ziekenhuizen en kantoren. Vandaar de campagne “Gezond werk: verlicht de last!”.

Speciale aandacht zal uitgaan naar opkomende risico’s, bijvoorbeeld van digitalisering en nieuwe technologieën en manieren voor het organiseren van het werk. Dit komt op een uitgelezen moment, aangezien vele werknemers door COVID-19 het kantoor hebben moeten verlaten en thuis moeten werken. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat en thuiswerken vormen een prioriteit van de campagne.

Ga naar de website

Bron: EU-OSHA