Groeiende flexibele kantorenmarkt draagt bij aan minder woon-werk verkeer

Bron: Pixabay

Met het werken binnen flexibele kantooraanbieders, als aanvulling op het hoofdkantoor kan veel reistijd worden bespaard, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Savills in samenwerking met boekingsplatform Workthere. Tevens kan hiermee een goede werkplek worden geboden voor werknemers die dit thuis niet kunnen realiseren. Het opereren vanuit een centraal punt, verbonden met regionale flexibele kantoren, wordt ook wel het hub-and-spoke model genoemd. Dit model zal de reistijd van werknemers aanzienlijk verkorten.

Nederlanders forenzen bovengemiddeld veel

Hoewel Nederland een klein en dichtbevolkt land is en afstanden kleiner zijn, blijkt dat Nederlanders Europees gezien bovengemiddeld lang reizen tussen hun werk en woning. Nederlanders besteden dagelijks bijna 10% meer tijd aan het reizen tussen hun huis en werk dan de gemiddelde Europeaan. In totaal is 30% van de Nederlanders minimaal 45 minuten onderweg van huis naar werk. Dit percentage ligt voor Europa op 23%.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe:

Dat reisduur een belangrijke factor in de keuze voor een baan, bleek wel uit eerder onderzoek van Savills. Het overgrote deel van Nederlanders (69%) ziet de werkplek als primaire reden voor het besluit om te zoeken naar een andere baan. Bedrijven kunnen dus scoren richting bestaand en nieuw personeel met een hub & spoke-model, hetgeen leidt tot meer tevreden medewerkers.

Waar liggen hub & spokes voor de hand?

Om te benaderen welke hubs interessant zouden zijn, kan er worden gekeken vanaf welke gemeentes de meeste werknemers reizen naar hun werk. Opvallend genoeg blijkt dat de meeste reisbewegingen zich tussen de G5 steden plaatsvinden. Het is dus voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn een logische stap om flexibele kantoorlocaties in Utrecht, Rotterdam en Den Haag te openen. Op hun beurt kunnen deze andere steden weer een hub vormen voor de omliggende gemeentes door goede OV-verbindingen met de regio. Dit opent de deur voor talent dat in eerste instantie te ver van het hoofdkantoor woonachtig was. Vanuit steden als Almere, Amersfoort, Haarlem, Breda, Tilburg en Leiden wordt er ook relatief veel gereisd naar een van G5-steden. Om deze reden zal er steeds meer vraag gaan ontstaan naar spoke-locaties in deze gemeentes.

Ed Bouterse, Head of Workthere Europa, licht toe:

Bijkomend voordeel is dat deze steden tevens een aantrekkelijke binnenstad hebben, waardoor bij het openen van spoke-locaties een aantrekkelijke werkomgeving kan worden gecreëerd. Voor werknemers vanuit deze plaatsen kan het woon-werkverkeer dus het snelst worden teruggedrongen, terwijl er aan de andere kant een dynamische en comfortabele werkomgeving kan worden aangeboden.

Lees hier het onderzoeksrapport.

Lees verder ….

Bron: Workthere