Groene werkplekken nodig in strijd tegen stijgende ziektekosten

Bron: Pexels

‘Zorgverzekeraar DSW maakte onlangs als eerste de zorgpremie voor 2024 bekend: die stijgt met 11,5 procent, de grootste stijging sinds 2016. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars die trend volgen. Het is daarom hoog tijd om in te zetten op preventie om de stijgende premies de kop in te drukken. Hoe? Door meer natuur op de werkplek. Nederland telt 10 miljoen werkenden. En onderzoek toont aan dat het ziekteverzuim gemiddeld 20 procent daalt als een werkplek wordt ‘vergroend’. Laten we dan ook zorgen voor groene, gezonde werkplekken, aldus Daphne Teeling van IVN Natuureducatie.

Allerlei onderzoeken tonen aan dat natuur goed is voor de mens. Iets simpels als een plant op je bureau of uitzicht op een paar bomen draagt al bij. Dit effect kun je verder vergroten met groene gevels en daken en heggen in plaats van hekken op een bedrijfspark. Daar profiteert niet alleen de lokale natuur van, maar ook de werknemers. Een groene werkomgeving leidt namelijk tot minder stressklachten en een lager ziekteverzuim. Het draagt bovendien bij aan de productiviteit en creativiteit van werknemers, zo valt te lezen in het Whitepaper: ‘Gezonder en productiever – hoe planten de werkomgeving verbeteren’, van onderzoeker Mark Mieras.

Groene werkplekken voor iedereen

Als IVN Natuureducatie pleiten we daarom voor het creëren van groene werkplekken voor iedereen, op kantoren, maar ook op bedrijventerreinen en bij fabrieken. Ga voor groen binnen, maar juist ook voor groenere omgeving rond die werkplek. Opladen tijdens een lunchwandeling of een werkoverleg voeren, gaat nu eenmaal veel beter in een groene omgeving.  Dus ruil de ‘stenen jungle’ in voor een meer natuurlijke omgeving met volop plaats voor vlinders, vogels en planten.

Download het whitepaper

Lees verder ….

Bron: IVN Natuureducatie