Harvard-studie: Gezond en veilig gebouw niet langer ‘nice to have’, maar het nieuwe minimum

Bron: Blue Building Institute

Een gezond en veilig gebouw is niet langer ‘nice to have’, maar het nieuwe minimum. Wie deze trend niet onderkend, zal behoren tot de verliezers in een markt die komende periode alleen maar concurrerender wordt. Iedereen vraagt zich af wat er in de post-corona wereld gaat gebeuren met onze gebouwen. Wie daar beter inzicht in wil krijgen moet het boek lezen ‘Healthy Buildings: How Indoor Spaces Drive Performance and Productivity’. Het is geschreven door topwetenschappers Joseph Allen en John Macomber, werkzaam voor de universiteit van Harvard.

Nieuwe aanpak nodig

Ze schetsen in het boek hoe post-corona een ontwikkeling enorm wordt versterkt die al langer aan de gang was: De meest verlichte eigenaren, ontwikkelaars, architecten, ziekenhuizen, universiteiten en vele anderen zijn ervan overtuigd: We hebben een nieuwe generatie van gebouw ontwerpen en -aanpak nodig die is gebaseerd op de mens zelf en niet op het gebouw zelf. Kennis over het gebouw, kennis over bedrijfskunde en kennis over gezondheid komen hierbij voor het eerst bij elkaar samen.

90 % van onze tijd tussen vier muren

Ze roepen in het boek de vraag op: waarom negeren we in onze maatschappij nog altijd de 90 % die we tussen vier muren doorbrengen en die een grote impact heeft op onze gezondheid. Iemand die 50 is heeft 45 jaar van zijn leven binnen doorgebracht. Maar door Corona realiseren we ons overal ter wereld hoe belangrijk binnenklimaat is voor onze gezondheid.

Maar hoe zit dat dan precies qua impact op de gezondheid? Ventilatie, vluchtige organische stoffen en CO2 hebben enorme impact op onze cognitieve functies. In het boek citeren Allen en Macomber onderzoek naar 9 cognitieve functies die worden beïnvloed door het binnenklimaat waaronder alertheid bij een crisis, het zoeken en gebruiken van informatie en het vermogen strategische te denken. Het zijn domeinen die zeer relevant zijn voor de kenniseconomie. En wat blijkt: zaken als een niet-optimale binnentemperatuur of te hoge CO2-waarden hebben een grote impact en als die niet-optimaal zijn daalt de productiviteit van mensen fors.

Ze schetsen dat er boekenkasten vol zijn met fundamenteel onderzoek over de 9 pijlers van een gezond gebouw: Schone lucht, stof en ongedierte, verlichting en zichtlijnen, luchtvochtigheid, geluid, veiligheid, temperatuur, ventilatie en waterkwaliteit. Er is meer dan 40 jaar onderzoek, maar volgens Allen en Macomber is de wetenschap er onvoldoende in geslaagd dit over het voetlicht te brengen:
Joe Allen noemt als voorbeeld een CEO van een van de grootste fabrikanten van airco’s die recentelijk aan hem vroeg of er ook wetenschappelijk onderzoek was naar de voordelen van effectieve koeling. Een ander recent voorbeeld is Betsy Vos, minister van onderwijs in de VS, die niet in onderwijsgebouwen wil investeren maar alleen in het onderwijs zélf. Daarbij volledig voorbijgaand aan het effect dat deze gebouwen hebben op de leerprestaties van leerlingen en studenten.

10 megatrends die onze wereld veranderen

Ook in Nederland zien we dat investeringen vooral gaan naar het onderwijs zelf, bijvoorbeeld naar de salarissen van leraren of naar de digitalisering van het onderwijs. Dat zijn ongetwijfeld terechte investeringen, maar de coronacrisis onderstreept dat het nu ook tijd is naar de gezondheid van het gebouw te kijken. Een gezond onderwijsgebouw leidt tot betere leerprestaties van de leerlingen en studenten en dat is wat we uiteindelijk allemaal willen.

Allen en Macomber onderscheiden 10 megatrends die impact hebben op de functie die gebouwen hebben in onze samenleving: de veranderende bevolking, veranderende steden, slinkende grondstoffen, veranderend klimaat, de rol van de private sector, de veranderende definitie van gezondheid, verandering van gebouwen, verandering van werk, verandering van technologie en veranderende waarden.

Deze trends zorgen ervoor dat een gezond gebouw niet langer een ‘nice to have’ is, maar het nieuwe minimum. Wie deze trend niet onderkend, zal behoren tot de verliezers in een markt die komende periode alleen maar concurrerender wordt.

Lees verder ….

Bron: Blue Building Institute