Het belang van werkzones op kantoor

Bron: SKEPP

Het belang van verschillende werkzones in het kantoor wordt nog vaak onderschat. De kantoorinrichting van een kantoor is zeer belangrijk. Een geslaagde kantoorinrichting zorgt voor meer productiviteit, meer interactie en een betere sfeer. In dit blog van SKEPP, geschreven door Floris Roelfsema, lees je alles over verschillende werkzones en waarom jouw kantoor dit ook nodig heeft.

Werkzones op kantoor?

De inrichting van je kantoor heeft ontzettend veel invloed op de prestaties van je collega’s. Is de kantoorruimte ingericht per activiteit? Dan sla je direct een slag op efficiëntie! Het onderverdelen van je kantoor in werkzones heeft nog meer voordelen. Wij hebben enkele voordelen op een rijtje gezet!

Tegenwoordig wijken steeds meer bedrijven af van de ‘traditionele’ kantoorinrichting en komen moderne kantoren vaker voor. Vaak vind je in een modern kantoor meer vrijheid en flexplekken. Dit wordt ook wel Het Nieuwe Werken genoemd. Vrijheid zorgt voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel en meer productiviteit. Je kiest zelf waar en wanneer je wilt werken, dit verhoogt het verantwoordelijkheidsgevoel en zorgt voor betere prestaties.

Het kantoor van de toekomst is flexibel ingericht. Wanneer jouw collega’s niet plaats- en tijdsgebonden zijn neemt hun werkplezier toe. Hoe pas je flexibiliteit toe in jouw kantoorinrichting? Door het coronavirus is dit erg belangrijk geworden.

Werkzones per activiteit

Maak onderscheid tussen de activiteiten en dus de werkzones. De ene activiteit vraagt om concentratie en stilte, terwijl je bij de andere activiteit misschien meer rumoer nodig is. Daarom is het essentieel om verschillende zones te creëren. Wij hebben 4 werkzones beschreven die niet mogen ontbreken in jouw kantoor.

1. Conference: klaar voor de meeting?

Binnen deze werkzone staat het vergaderen centraal. Denk aan het presenteren voor je team, het leiden van een formele vergadering of een online videocall. Richt deze ruimte in met een grote vergadertafel. Onmisbaar zijn natuurlijk voldoende vergaderstoelen. Iedereen heeft natuurlijk een plek nodig. Daarnaast is het ook handig als je dit principe toepast bij stopcontacten, altijd handig. Wil je nou echt indruk maken tijdens de vergadering? Pak dan uit in deze werkzone met de beste technische snufjes.

Je kent het wel: traag internet of een beamer die niet meewerkt. Je wilt voorkomen dat dit jou overkomt wanneer je die belangrijke presentatie geeft. Test altijd van te voren hoe de stand van zaken is rondom de elektronica.

2. Connect: teamwork makes the dream work

Zoals de naam al doet vermoeden, kom je in deze werkruimte samen. Ook wel het ‘sociale hart’ genoemd. Kom samen in deze werkzone en laat het werk even los. Tijd om te connecten met elkaar! Je kunt hier ook informeel vergaderen en brainstormen over nieuwe ideeën. De ‘connect’ werkzone bevordert het teamgevoel door de goede sfeer die hier hangt.

Waarom de connect werkzone nog meer geliefd is bij je collega’s? Hier staat het koffiezetapparaat! Naast koffie drinken is deze werkruimte ideaal voor de gezamenlijke lunch. Het is wel belangrijk dat deze werkruimte is afgeschermd van de werkvloer. Zo kunnen je collega’s zich wel even terugtrekken, maar is er toch ruimte voor informeel werkoverleg.

3. CoWork: werk je to-do lijst af!

Coworking plekken worden steeds populairder. Helemaal nu we, door het coronavirus, vaker thuiswerken. Thuis raak je eerder afgeleid, je neemt minder pauze, doet nog snel een wasje tussendoor en let op de kinderen. In de coworking werkzone zul je fanatieker te werk gaan. Coworking is de zone in een gedeelde kantooromgeving met gelijkgestemde collega’s. Het is de ideale plek voor het uitwisselen van kennis en expertise.

Het uitoefenen van je dagelijkse werkzaamheden kun je goed in deze ruimte doen. De werkzone kan er verschillend uitzien. Wil je professionaliteit uitstralen? Kies dan voor een zakelijke look, hier werk je aan bureaus. Er zijn ook hele hippe coworking plekken, hier werk je in een comfortabele lounge of aan de koffiebar. Zo krijg je echt het thuisgevoel. Belangrijk is dat de werkzones open zijn, dit maakt het makkelijker om te netwerken.

4. Concentrate: werk in een afgesloten bubbel

De vorige werkzones stonden voornamelijk in het teken van openheid en samenkomen. Deze werkruimte is juist het tegenovergestelde hiervan. Rumoer op de werkvloer zorgt voor afleiding. Het is daarom belangrijk dat er een ruimte is waar je je kunt terugtrekken. De ‘concentrate’ werkzone is een ruimte voor concentratie, inspiratie en rust. Hier kun je volop focussen en doorbikkelen. Neem voldoende pauzes, zodat je productief aan de slag kunt!

Zonder je af voor optimale concentratie. Een goede oplossing hiervoor zijn de vergaderboxen. Meetingboxen zijn er in verschillende soorten en maten, waardoor ze overal inzetbaar zijn.

Werkzones creëren biedt rust én duidelijkheid voor het hele team

Je weet nu meer over de werkzones op kantoor. In de conference zone houd jij je meetings en presentaties. Toe aan wat gezelschap onder het genot van een kopje koffie (of thee)? Zoek dan het sociale hart op en laat het werk even los. Op de cowork plekken breid jij je netwerk uit en werk je met gelijkgestemden in een relaxte omgeving. En tot slot kun jij je volledig terugtrekken in de concentratie werkzones voor de volledige focus.

Lees verder ….

Bron: SKEPP