‘Houthybride’ hoofdkantoor voor mediabedrijf DPG Media

Bron: Bron: Team V Architectuur

DPG Media, het mediabedrijf achter onder andere De Volkskrant, Trouw en NU.nl, krijgt een ‘houthybride’ hoofdkantoor. Het kantoorgebouw met de naam Mediavaert moet één van de grootste Europese kantoren van hout worden en komt in Amsterdam te staan. Vorige week startte de bouw officieel, eind 2023 moet het pand af zijn.

Met het nieuwe hoofdkantoor wil DPG Media een journalistieke hub creëren waarbij alle Nederlandse dagbladen, weekbladen, radiozenders en online media van het bedrijf straks onder één dak werken.

Onder andere de redacties van Het Parool, De Volkskrant, Trouw, NU.nl en Qmusic krijgen hun hoofdkwartier in het kantoor. Naast redactiekantoren en opnamestudio’s krijgt het gebouw testlabs, vergaderzalen, restaurants en een evenementenlocatie met een terras aan de Duijvendrechtsevaart.

Team V Architectuur was verantwoordelijk voor het gebouwontwerp en zette daarbij in op een duurzame en gezonde werkomgeving, met veel daglicht en meerdere groenvoorzieningen. Een groot deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, worden van hout. Het projectteam spreekt van houthybride, omdat het kantoor niet 100 procent uit hout bestaat. Zo zijn de parkeerkelder en de fundering van beton.

Bouwen met hout

“Bouwen met hout zorgt niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, maar hout draagt ook aantoonbaar bij aan het welzijn van gebruikers”, zegt architect Do Janne Vermeulen op de website. Vermeulen hoopt met dit project hout definitief op de kaart te zetten.

Hout is aan een comeback bezig. “Houtbouw heeft een enorme vlucht gekregen in onze branche”, zegt Bas van Dam, medeoprichter en CEO van Being, de ontwikkelaar van Mediavaert in een podcast met Change Inc. De interesse voor hout neemt toe door innovaties zoals kruislaaghout of cross laminated timber (CLT). Daarbij wordt hout kruislings verlijmd waardoor het veel sterker is. Dat maakt bouwen met hout makkelijker. Daarnaast is het veel duurzamer dan cement en staal. Die materialen zijn medeverantwoordelijk voor de hoge CO2-uitstoot van de bouwsector.

Lees verder …. (en luister de podcast)

Meer informatie over het project op de sites van: Team V Architectuur of website van DPG Media

Bron: Change Inc (Rianne Lachmeijer)