
Haarlem heeft een wereldprimeur te pakken. De IKEA-vestiging in de Waarderpolder krijgt als eerste filiaal ter wereld een proef met een biogasinstallatie om het afval uit het restaurant te verwerken tot energie.
Sabine Kaars Sijpesteijn, woordvoerster bij IKEA Nederland, over het proefproject: ,,Bij IKEA zijn we voortdurend opzoek naar innovatieve en duurzame oplossingen om onze bedrijfsvoering te ontwikkelen en te verbeteren om uiteindelijk in 2030 volledig circulair en klimaatpositief te zijn. Onder andere onderzoeken we hoe we binnen onze winkeloperatie afval kunnen minimaliseren en onvermijdelijk afval kunnen omzetten in grondstoffen door middel van preventie, reductie, hergebruik en recycling. Haarlem is geselecteerd als onze eerste testwinkel om ons voedselafval om te zetten in schone energie.”
Wereldprimeur
Sabine: ,,de test staat gepland voor maart 2021. De ontwikkelingen met betrekking tot corona kunnen nog effect hebben op de specifieke startdatum. In Haarlem doen we wereldwijd een eerste test om te onderzoeken hoe we voedselafval kunnen omzetten in biogas dat wordt geregenereerd voor onze winkeloperatie. Op basis van deze eerste test wordt besloten wat de volgende stappen van het project zijn en of en wanneer we ons gaan voorbereiden op een mogelijk grotere uitrol. Bijvoorbeeld door het testen van een biogasoplossing in andere winkels en landen. Eventuele volgende stappen voor het project zijn nog niet bepaald.”
Werking
Dat Haarlem als eerste filiaal deze test ondergaat is natuurlijk tof, maar hoe werkt zoiets eigenlijk? Sabine: ,,voedselafval bevat veel opgeslagen energie. Dezelfde dag wordt het organisch afval in de keuken opgehaald en geplaatst in de Waste Transformer achterin de winkel. Een van de voordelen is dat er geen transport nodig is van het voedselafval. Het versnipperde voedselafval wordt door bacteriën afgebroken in een gesloten, luchtdicht systeem, wat anaërobe vergisting wordt genoemd (dat wil zeggen zonder zuurstof). In dat proces wordt biogas gevormd, dat wordt omgezet in elektriciteit en warmte die teruggaat naar de winkel.
Planten kweken
Voedselafval bevat daarnaast belangrijke voedingsstoffen die zeer geschikt zijn om te gebruiken als organische vloeibare meststof voor het kweken van planten. Dit wordt ook geproduceerd in de Waste Transformer. Dit circulaire project vindt plaats op het terrein van IKEA Haarlem.”
Dus als je de volgende keer bij IKEA Haarlem je gehaktballetjes niet op krijgt, hoef je je niet meer schuldig te voelen over voedselverspilling, want ze worden gebruikt om energie op te wekken!
Bron: Algemeen Dagblad (AD)