Inspectie SWZ in jaarplan 2021: scherp of opdrachtgevers aanbestedingen schoonmaak gunnen op basis van verantwoord marktgedrag

Bron: Inspectie SZW

De schoonmaakbranche is uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers in Nederland, schrijft de Inspectie SZW in haar jaarplan 2021. Naast de reguliere schoonmaak in kantoren, scholen en ziekenhuizen, omvat de branche ook de glasbewassing, brand- en roetreiniging, reiniging in de levensmiddelenindustrie, gevelreiniging en het reinigen van vervoermiddelen zoals bussen, treinen en vliegtuigen.

Een bijzonder risico is laaggeletterdheid onder het schoonmaakpersoneel. Veel van deze werknemers zijn onvoldoende in staat hun arbeidscontract te lezen of te begrijpen.
Doel van de Inspectie is dat schoonmakers krijgen waar zij recht op hebben en werken onder veilige omstandigheden. En dat opdrachtgevers aanbestedingen gunnen op basis van verantwoord marktgedrag. In 2021 monitort het programma de ontwikkelingen in de hotelschoonmaak op basis van meldingen. Het programma oefent druk uit op de hotelketens, door de nadruk te leggen op verantwoord aanbesteden van schoonmaak (code Verantwoord marktgedrag) en door het voeren van gesprekken met directies.

Meldingen zijn belangrijk bij de aanpak van complexe en samengestelde fraude door notoire ‘niet-willers’ en calculerende overtreders. Daarvoor werkt de Inspectie samen met de Belastingdienst en UWV in een interventieteam.

In 2021 besteedt het programma Schoonmaak aandacht aan het (langdurig) gebruik van (te lange) telescopische wasstelen bij glasbewassing. Het gebruik hiervan kan leiden tot blijvende gezondheidsschade. Ook de arbeidsomstandigheden bij schoonmaak van machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie en de schoonmaak van transportmiddelen voor personenvervoer (bussen, trams, treinen en vliegtuigen) krijgen aandacht.

Tot slot start een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s die samenhangen met het gebruik van vernevelbare schoonmaakmiddelen en reinigen onder hoge druk (aerosolen).

Lees verder ….

Bron: Inspectie SZW