De coronacrisis leidde tot het grootste thuiswerkexperiment ooit. De thuiswerkfaciliteiten bleken snel op orde en men spreekt al maanden over het ‘nieuwe werken’. Ook in de sectoren waarvan men van tevoren dacht dat thuiswerken niet tot de mogelijkheden behoorde, hebben laten zien dat dit wel degelijk mogelijk is. Tijdens de intelligente lockdown waren er veel positieve verhalen over de voordelen van thuiswerken. Nu, inmiddels 10 maanden verder, beginnen mensen zich meer bewust te worden van de nadelen, zoals eenzaamheid. Levert structureel thuiswerken op de middellange- tot lange termijn juist niet meer schade op?
In vergelijking tot andere Europese landen liep Nederland sowieso al voor met thuiswerken. Circa 26% van de Nederlanders – met name ZZP’ers – werkten voorheen al deels vanuit huis. Het grootste verschil is dat dit niet structureel was. Op dit moment zit het overgrote deel van werkend Nederland volledig thuis. En gedwongen thuiswerken eist langzaam haar tol. De rek is eruit.
Iemand die eenzaam is, voelt zich niet verbonden met de organisatie of de collega’s. Uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat 13% van de Nederlandse werknemers eenzaamheid heeft ervaren tijdens de eerste lockdown, en dat dit de voornaamste reden was om snel weer terug te keren naar kantoor (Bron: Intermediair). Ik kan mij voorstellen dat dit percentage nu, ten tijde van de tweede lockdown, alleen maar toeneemt. Mentaal fit blijven is een grote uitdaging door het vele thuis zijn.
Dit wordt bevestigd door de Nationale Thuiswerkmonitor die het gemis van sociaal contact aankaart (Bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. De groepen die volgens Gijs Coppens, GZ-psycholoog het meest worstelen met eenzaamheid zijn millennials, alleenstaande mannen van 50+ en mensen in gezinnen waarin de spanningen hoog oplopen. Zij hebben behoefte aan menselijk contact, elkaar ontmoeten op de werkvloer en gesprekken voeren. Een goede oplossing om het isolement te doorbreken is het huren van een flexibel kantoor.
Uit onderzoek van Workthere blijkt dat het huren van een flexibele kantoorruimte een steeds serieuzer alternatief is geworden voor conventionele kantoorruimte, als korte- of lange termijn oplossing (bron: Spotlight flexibele kantoorruimte). Zowel grote (internationale) corporates als de kleinere en opstartende bedrijven zijn opzoek naar een flexibel schil. Deze vraagt komt mede voort uit het feit dat bedrijven zich niet willen committeren aan lange termijn contracten, maar ook omdat bedrijven (noodgedwongen) overtuigd zijn geraakt dat flexibel werken niet ten kosten hoeft te gaan van de productiviteit (bron: Workthere Market in Minutes). Tevens sluit het hub-and roam-model hier ook bij aan. Een model waarin een organisatie één hoofdkantoor heeft (de ‘hub’) en meerdere kleinere vestigingen. Dit moedigt mederwekers aan om te werken op een locatie die past bij hun wensen en behoeften en waar zij het meest productief zijn (bron: De hub and roam benadering-het nieuwe samenwerken).
Door flexibiliteit op te nemen in je huisvestingstrategie kan er een goede werkplek worden geboden aan werknemers die dit bijvoorbeeld thuis niet kunnen realiseren of die de sociale interactie missen. Daarnaast heeft een flexibele kantoorruimte nog andere voordelen, zoals een goede IT-infrastructuur, een snelle internetverbinding, een ergonomische werkplek, en natuurlijk, heerlijke koffie. Op deze manier kunnen mensen na maanden thuiszitten weer samenkomen om te brainstormen of te sparren. Het kantoor heeft een belangrijke functie als ontmoetingsplek, waar creativiteit, kennisoverdracht en innovatie centraal staat. Daarom verwacht ik dat samenkomen en samenwerken de motivatie en de energie ten goede zal komen. En zo is eenzaamheid al gauw verleden tijd.
Geschreven door Ed Bouterse, Head of Workthere Europa
Bron: Workthere