Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar

Bron: BD.nl Kantoorgebouw Helix bij Leidsche Rijn Centrum is binnenkort klaar. © Artist Impression

Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen. ,,Maar als je kijkt naar wat er nu wordt gebouwd, is dat lang niet genoeg.”

De analyse komt van Siebe de Boo, directeur van het Utrechtse kantoor van CBRE. Samen met dataman Joep van Vliet maakt hij permanent analyses van de Utrechtse vastgoedmarkt. En wat dan opvalt is een toekomstbeeld waar duidelijk nog niet op wordt ingespeeld.

Ze zagen het de afgelopen jaren al gebeuren. Met de blik op de toekomst vestigden diverse grote bedrijven zich in het Utrechtse stationsgebied: in state of the art en duurzaam gebouwde kantoren, bovenop een van de grootste ov-knooppunten van Nederland. Vodafone Ziggo, Nationale Hypotheek Garantie, McDonald’s Nederland, Aalberts: ,,Het merendeel kwam van naast de snelweg buiten Utrecht’’ , zegt de Boo.

Nieuwe rol kantoor

Het waren de trendsetters op de kantorenmarkt, meent CBRE, die gevolgd zullen worden door andere grote partijen en uiteindelijk ook door kleinere bedrijven in het mkb. ,,De werkplek van na corona komt sneller op ons af’’, zegt Van Vliet. ,,De samenleving is in korte tijd bekender geworden met werken op afstand, de culturele component van niet op kantoor werken: het is sociaal geaccepteerd geworden. De nieuwe rol van kantoor komt sneller dichterbij dan we eerder verwachtten.”

En dat betekent dat bedrijven willen dat kantoorlocaties technisch zo zijn uitgerust dat dan eens op kantoor, dan eens thuis inpluggen, geen punt is, blijkt uit onderzoek van CBRE. ,,Maar het moet ook de plek zijn die iets te bieden heeft boven je werkplek thuis. Het wordt de plaats waar je als bedrijf je sociaal kapitaal kunt opbouwen”, zegt Van Vliet. Ofwel: kantoor wordt meer een ontmoetingsplek waar mensen samenwerken en creëren dan een productieplek. ,,Dus geen ruimte vol bureaus van 1 meter 40 waar papier aan elkaar wordt doorgegeven, maar misschien wel met een grote tafel voor werkoverleg.”

Jong talent

Meer en meer is de plek van het kantoor ook de plaats om jong talent aan te trekken en om als aantrekkelijk uithangbord te gebruiken. Duurzaamheid is dan ook niet meer weg te denken, in het wensenlijstje van grote bedrijven. ,,Dat is waar bedrijven zich mee willen identificeren en dat betekent ook iets voor je huisvesting”, zegt De Boo.

Bedrijventerreinen

Of de vraag van de toekomst leidt tot het einde voor bedrijventerreinen met kantoorgebouwen van rond de eeuwwisseling? De vraag zal inderdaad afnemen, denken ze bij CBRE. Met verloop van sommige kantoorlocaties tot gevolg. ,,Al blijven er altijd partijen die scherp naar hun budget moeten kijken en voor betaalbare locaties kiezen”, erkent De Boo. Al was het maar die tech-startup, die zijn kapitaal nog binnen moet halen om naar het kantoorpand van de toekomst te verhuizen.

Lees verder …. (volledig artikel)

Bron: Brabants Dagblad (BD) / Maaike Kooistra