KPN: ‘Deze maand zijn alle thuiswerkrecords verbroken’

Bron: Pixabay

Niet eerder zaten er meer werknemers op online vergaderplatforms als Teams, Meet en Zoom dan sinds het begin van de tweede lockdown. De eerste weken van januari zijn alle thuiswerkrecords verbroken, ziet telecombedrijf KPN aan het internetverkeer. Bij concurrent VodafoneZiggo is hetzelfde beeld waarneembaar.

‘De zaagtand’ noemen ze het bij KPN. Paul Slot, als executive vicepresident Infrastructure is hij verantwoordelijk voor het vaste en mobiele netwerk, wijst naar de voorliggende grafiek. ,,Ieder heel en half uur piekt het internetverkeer om vervolgens weer langzaam af te zwakken. Op die tijden gaan werknemers een Zoom-meeting in.

Het gekartelde patroon is deze weken volop aanwezig. Sinds de tweede lockdown half december inging, is het drukker dan ooit op KPN’s vaste net. ,,Op 4 januari, de eerste werkdag in het nieuwe jaar, werd meteen een nieuw thuiswerkrecord gevestigd.” Het bleek geen incident, de weken erna bleef het druk. ,,Dinsdag 12 januari was de drukste thuiswerkdag ooit.”

VodafoneZiggo

Bij VodafoneZiggo valt hetzelfde beeld te zien. Bij de eerste lockdown groeide het dataverkeer 40 procent en inmiddels is het verschil al 80 procent ten opzichte van pre-corona. ,,Week na week zien we nieuwe records”, laat het bedrijf weten. De piek ligt bij VodafoneZiggo dagelijks rond 11.00 uur in de ochtend, dan lijken werknemers het meest actief.

Het thuiswerkrecord bij KPN in beeld.

Het massale gebruik van Zoom, Teams en Meet is verklaarbaar doordat vrijwel alle grote corporate-bedrijven hun personeel weer laten thuiswerken, stelt Slot van KPN. Daaronder de meeste van KPN’s eigen 10.000 medewerkers. Ook speelt mee dat de scholen dicht zijn. ,,Veel scholen zijn die platforms inmiddels gaan gebruiken voor onderwijs op afstand.”

Lees verder ….

Bron: Algemeen Dagblad (AD)