Leegstand door ‘liftproblemen’ corona: ‘Hoe hoger het gebouw, hoe lastiger’

Bron: NOS

Om 09.00 uur met twaalf mensen opeengepropt in de lift naar de werkplek lijkt iets uit het verleden. Om de 1,5 meter te waarborgen, kunnen er maximaal vier mensen met hun gezicht naar de wanden naar boven. Het is een van de dingen waar gebouwbeheerders mee worstelen, nu steeds meer mensen terugkeren naar kantoor.

“In Nederland hebben we 50 miljoen vierkante meter zakelijk vastgoed”, zegt Michel Tobé, voorzitter bij FMN, de beroepsvereniging van facilitair managers. “Dat zijn 570.000 gebouwen en meer dan de helft heeft een lift. Dat geeft problemen.”

Verticale transportcapaciteit

“Ik ben blij dat we hier weer zijn”, zegt Marcel van Bijnen, provinciesecretaris van de provincie Noord-Brabant. “Het is even wennen geweest.” Het Bossche gebouw waarin het provinciebestuur is gehuisvest heeft 23 verdiepingen. Alleen de eerste verdiepingen zijn nu beschikbaar, vanaf 1 september wordt tot en met verdieping 12 gebruikt. “Daarboven wordt het ingewikkeld.”

Het probleem zit hem met name in de liften. “In 1,5 uur kunnen er 200 mensen met de lift naar boven. We kunnen dus niet alle ruimte optimaal benutten.” Het probleem van de lift zit in wat gebouwbeheerders ‘verticale transportcapaciteit’ noemen. Tobé: “Hoe hoger het gebouw, hoe groter het effect van de maatregelen.”

‘s Ochtends geen piek meer

Maurice Verwer, directeur gebouwbeheer van accountantsbureau PWC, ziet dat medewerkers door het thuiswerken flexibeler zijn geworden met begin- en eindtijden van werk. “We verwachten ‘s ochtends geen piek meer.” Het grootste probleem zit volgens Tobé in de verkeersstromen. Als er maar een paar mensen tegelijk van de lift gebruik mogen maken, komen er problemen met de toegang tot de bovenste verdiepingen. Het is meestal niet mogelijk noodtrappen in te zetten als extra mogelijkheid: vanwege de veiligheid mag je daarlangs alleen naar beneden. En extra liften bouwen blijkt lastig.

Kantoor van de toekomst

Over hoe het kantoor van de toekomst eruitziet wordt veel nagedacht. Harold Coenders van vastgoedbedrijf Colliers schat dat 40 à 50 procent van het personeel op kantoor blijft werken.

Lees verder ….

Bron: NOS