Nieuw platform helpt bedrijven efficiënter inkopen met gebruik van slimme data

Bron: Pixabay

Deze week is Facility Spot: een platform waarmee inkopers sneller en beter facilitaire diensten kunnen inkopen, officieel gelanceerd. Het platform maakt gebruik van slimme data, zoals kosten van bepaalde diensten en informatie over eerdere prestaties van een leverancier. Inkopers vinden zo sneller de beste leverancier voor de beste prijs.

Veel organisaties doen alles zelf op het gebied van inkoop: een programma van eisen opstellen, facturen opvragen, prijzen vergelijken. Dat betekent dat een bedrijf ontzettend veel tijd kwijt is als het op zoek gaat naar een nieuwe facilitaire partner. Stan Raaijmakers, eigenaar van Facility Spot, zocht naar een manier om dat proces een stuk gemakkelijker te maken.

Afstudeeropdracht Facility Management

Tijdens zijn afstudeeropdracht voor de opleiding Facility Management lanceerde hij Facility Spot. Hiermee brengt hij belangrijke data – zoals kosten van facilitaire diensten, ervaringen van andere inkopers met bepaalde leveranciers en algemene branche cijfers – samen in één platform. “Inkopers hoeven op die manier niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden,” legt Raaijmakers uit. “Ze doen op een simpele manier een centrale uitvraag en vinden sneller de leverancier die bij ze past.” Bovendien kan een inkopende organisatie veel geld besparen: één van de gebruikers ging van 9000 euro per maand naar 3500 euro per maand voor de schoonmaakkosten van hun kantoorpand.

Eigen data

Hoe Facility Spot aan die waardevolle data komt? “Facility Spot is een community platform,” vertelt Raaijmakers. “Het is dus belangrijk dat alle deelnemers hun eigen data inbrengen en dat gebeurt ook – iedereen die meedoet ziet het belang van het delen van informatie om tot de beste resultaat te komen. Uiteraard is de data die gedeeld wordt 100% anoniem – het is nooit te herleiden waar bepaalde informatie vandaan komt en wij delen data nooit met derde partijen.”

Pilot

De afgelopen maanden draaide Raaijmakers al een eerste pilot met een kleine groep inkopers. De reacties waren veelbelovend.

Bron: Facilityspot