Occupier Cost Index: Kantoorkosten daalden naar €9.468

Bron: Unsplash

In 2020 werkten bijna alle kantoormedewerkers in Europa lange periodes thuis. Ondanks alle lege werkplekken, veranderde er weinig in de uitgaven die bedrijven hadden om een fulltime werknemer (1 fte) een jaar te laten werken op kantoor. De gemiddelde kosten daalden slechts met 2% en kwamen uit op 9.468 euro. In Nederland daalden de uitgaven ook met 2%, naar 9.318 euro. Dit blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) van vastgoedadviseur Colliers die is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 3.990 gebouwen, 26,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,96 miljoen fte.

De betekenis van facility management en kantoorhuisvesting werd door de onzekere coronatijd onderwerp van discussie. “De werkomgeving werd met kleine ingrepen aangepast aan de nieuwe situatie, maar de grotere investeringen in het gebouw en de werkomgeving werden op de lange baan geschoven,” zegt Denise Hoogendoorn, hoofd FM Consultancy bij Colliers.

De dienstverlening op kantoor werd aangepast aan de lage bezettingsgraad, maar bestaande contracten zoals voor bedrijfsrestaurants werden volgens Hoogendoorn niet of nauwelijks gecorrigeerd. “Alleen variabele kosten zoals vergaderdiensten vervielen, maar deze werden deels vervangen door hogere kosten voor de thuiswerkplek of extra schoonmaak van kantoor. Daaruit concluderen we dat de huidige contracten voor facility management en huisvesting nog weinig flexibel zijn.”

Bulgarije blijft het goedkoopste land

Net als voorgaande jaren is Bulgarije veruit het goedkoopste land in Europa om iemand fulltime te laten werken. Bulgarije heeft de laagste huurprijzen en arbeidskosten van alle landen, waardoor de uitgaven voor bedrijven slechts 2.689 euro bedragen. Kroatië staat tweede op de lijst van meest voordelige landen. Hier zijn bedrijven 4.037 euro kwijt aan kantoorkosten. Hongarije maakt met 4.162 euro de top drie compleet. De arbeidskosten in Oost-Europa stijgen wel al enkele jaren.

Zwitserland duurste land

Zwitserland is het duurste land van Europa en heeft de afstand tot Noorwegen en Zweden zelfs vergroot. De kosten stegen er vorig jaar met 2% naar 18.713 euro. Kosten van nummer twee Noorwegen daalden met 7% naar 16.645 euro. Ook in Zweden daalden de kosten, met 5% naar 16.231 euro. Dat is nog steeds 74% boven de kosten in Nederland.

“De relatief lage gebouwkosten, waaronder de huur, zorgen ervoor dat Nederland in de Europese middenmoot scoort”, legt Hoogendoorn uit. “Voor de categorie ‘gebouw & infrastructuur’ zijn we 17e van de 29. Voor de categorie ‘mens & organisatie’ staat Nederland zevende. Hieronder vallen diensten voor een veilige en aangename werkomgeving zoals catering, receptie en beveiliging. Arbeid is hier duurder dan in de meeste landen.”

In de Occupier Cost Index worden alle kantoorkosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management.

Download het rapport

Lees verder ….

Bron: Colliers