De kosten voor bedrijven om een fulltime werknemer (1 fte) een jaar op kantoor te laten werken namen vorig jaar af. De gemiddelde kosten in Europa daalden met 4% en kwamen uit op 9.122 euro. In Nederland daalden de uitgaven met 2% naar 9.152 euro. Dit blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) van vastgoedadviseur Colliers, die is samengesteld op basis van data uit 28 landen, 3.830 gebouwen, 25,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,93 miljoen fte.
In de Occupier Cost Index worden alle kantoorkosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management.
Hybride werken was het belangrijkste gespreksonderwerp in de afgelopen twee jaar, maar heeft nog niet tot structurele veranderingen in ruimtegebruik en dienstverlening gezorgd. Bedrijven namen meer mensen in dienst, maar door de lage kantoorbezetting leidde dat nauwelijks tot extra kosten op facilitair gebied. Meer werknemers bij gelijke kantoorkosten leidt dan vanzelf tot lagere kosten per fte.
Bulgarije goedkoopst, Zwitserland duurst
Ondanks een stijging van 5% blijft Bulgarije het goedkoopste land in Europa om iemand fulltime te laten werken. De jaarlijkse kosten zijn daar 2.835 euro. Zwitserland, Noorwegen en Zweden blijven in de top 3. In Zwitserland zijn de kosten per fte net als in Nederland 2% gedaald, maar met 18.394 euro nog steeds ruim zes keer zo hoog als in Bulgarije.
Flinke prijsstijging verwacht
Doordat de wereld in 2022 snel is veranderd, is kijken naar het verleden niet genoeg. Colliers heeft daarom prognoses gemaakt voor volgend jaar. Als energiekosten verviervoudigen of zelfs vervijfvoudigen en als de inflatie niet alleen zorgt voor gestegen materiaalkosten maar ook hogere loonkosten en huren, dan zullen de kosten voor 2023 maar liefst 14 tot 23% hoger uitkomen.
“Dat donkere vooruitzicht is niet de enige zorg,” zegt Denise Hoogendoorn, Head of Facility Management Consultancy bij Colliers. “De OCI geeft de kosten weer per fulltime medewerker. Deze medewerkers werken echter allang niet meer elke dag op kantoor. Het wordt weliswaar weer iets drukker op kantoor maar piekbezettingen van 80% zoals we in het verleden zagen, zijn nu eerder gehalveerd. En dat betekent dat een voorspelde stijging van 14% tot 23% per fte eigenlijk 28% tot 46% hogere kosten per aanwezige meebrengt. Dat mag ook genoemd worden.”
Het wordt volgens Hoogendoorn tijd de werkelijke gevolgen van hybride werken in te zien. “De laatste jaren leerden ons de kansen in te zien voor een nieuwe ruimtebehoefte en flexibele dienstverleningscontracten. Nu is het moment deze kansen niet te laten liggen. De verwachte kostenstijgingen voor 2023 laten dat niet meer toe.”