Onderzoek VNA: 21% zakelijke rijders rijdt hybride of volledig elektrisch

Bron: Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA)

De nieuwe ‘Autoleasemarkt in cijfers 2020’ van VNA brengt ook dit jaar weer de belangrijkste ontwikkelingen in autolease van het afgelopen jaar in beeld, zoals de trend naar vergroening van het leasepark. Zo zien we dat elektrische auto’s aan populariteit winnen en de gemiddelde uitstoot van nieuwe leaseauto’s afneemt. Ook zien we de impact van corona terug in de cijfers. De gemiddelde kilometrage van leaseauto’s daalt, maar de (lease)auto blijft gewild. Er is meer behoefte aan individueel vervoer en dat zien we terug in de groei van het private leasepark.

Minder kilometers, langere looptijden

De autoleasebranche werd in 2020 beïnvloed door de gevolgen van corona. Er werd minder gereden met leaseauto’s. De gemiddeld gerealiseerde jaarkilometrage voor beëindigde contracten daalde bij zakelijke personenauto’s van 33.100 kilometer (2019) naar 31.400 kilometer (2020). Het gebruik van bestelwagens daalde minder hard; van 31.600 kilometer naar 31.000 kilometer.

Renate Hemerik, voorzitter VNA: “Het jaar 2020 is een bijzonder jaar. Voor iedereen. Naast veel negatieve gevolgen, is het positief dat mede door corona nu kritischer naar de noodzaak van verplaatsingen wordt gekeken. Ook hoeven verplaatsingen niet altijd met de auto. De fiets heeft definitief zijn plek ingenomen, ook in het zakelijk gebruik. Het is al bijna bij de helft van onze leden  mogelijk om e-bikes te leasen.”

Ondanks de onzekerheid die de corona-pandemie met zich meebrengt, kiezen veel klanten voor langere looptijden. De theoretische looptijd van nieuwe leasecontracten bij zakelijke personenauto’s nam toe van gemiddeld 42,9 naar 44,2 maanden.

Vergroening wagenpark

In het zakelijke lease personenautopark is al 21% hybride of volledig elektrisch. Zakelijke rijders kiezen namelijk in grote getalen voor elektrisch. De top 10 van nieuw ingezette leaseauto’s (zakelijk en private lease) in 2020 wordt dan ook gedomineerd door auto’s die volledig elektrisch zijn, of waarbij een elektrische variant leverbaar is. Mede daardoor is de gemiddelde uitstoot van nieuwe leaseauto’s gedaald van 95 gram CO/ km naar 83 gram CO/ km.

Renate Hemerik: “We hebben nog een lange weg te gaan voordat het totale Nederlandse wagenpark elektrisch is. Maar als zowel particulieren als zakelijke klanten vaker elektrisch kiezen is dit alleen goed voor de nieuwe instroom, maar ook voor de doorstroom naar de tweedehandsmarkt. Zeker nu er ook steeds meer kleinere en dus betaalbaardere elektrische modellen op de markt komen, wordt het voor steeds meer consumenten ook haalbaar en betaalbaar om een tweedehands elektrische auto te kopen of te leasen.”

Bekijk hier de infographics en download ‘Autoleasemarkt in cijfers 2020’

Lees verder ….

Bron: Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA)