Onderzoek Workthere: Juiste kantoorruimte kan lunchpauze stimuleren

Bron: Pexels

In welk opzicht is de lunchpauze de afgelopen jaren veranderd? Tegenwoordig nemen we steeds minder tijd om te lunchen. En dat terwijl ontspanning essentieel is om ons lichaam en onze geest gezond te houden.

Al in 2017 deed Workthere onderzoek naar de lunchpauzes van Britse werknemers. Dit onderzoek hebben zij nogmaals uitgevoerd. Nu blijkt dat de Britten gemiddeld 6 minuten minder pauze nemen dan in 2017 toen dit nog 34 minuten bedroeg. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht niet zoveel, maar op jaarbasis hebben we het dan over een totaal van 8.320 minuten, wat neerkomt op 20 dagen extra onbetaald werk (gebaseerd op een 8-urige werkdag met een lunchpauze van 1 uur).

Doorwerken tijdens lunchpauze

Ondanks de focus op gezondheid en welzijn hebben de resultaten aangetoond dat steeds meer mensen doorwerken tijdens hun lunchpauze. Waar in 2017 ongeveer de helft van de respondenten (48%) aangaf hun lunchpauze nooit over te slaan is dit nu gedaald naar 41%. Maar liefst 59% voelt de behoefte om door te werken tijdens de lunch, maar waarom? Workthere zocht het voor je uit.

Bijna één op de tien (8%) geeft aan onder druk te worden gezet door hun werkgever om tijdens de lunchpauze door te werken en bijna een derde (32%) zegt zelden tijdens de lunchpauze het kantoor te verlaten. Als men op kantoor werkt kan dit gedrag gestimuleerd worden door managers die de toon zetten door zelf geen tijd te nemen om te pauzeren, wat aanstekelijk kan werken. Op een thuiswerkdag werkt men ook vaak harder en langer, wat voortkomt uit een soort bewijsdrang.

Rol van kantoor

Maar hoe kunnen we werknemers aanmoedigen om tijd vrij te maken voor de lunch, en welke rol kan het kantoor hierin spelen? Een goede start is het faciliteren van een gemeenschappelijke ruimte waar men kan samenkomen om te lunchen en te ontspannen. We zien dat veel bedrijven bepaalde kantoortrends al hebben overgenomen, zoals groenvoorziening, stilteruimtes, kantines en activiteiten voor tijdens de lunch. Het is daarnaast ook belangrijk dat het nut van pauze nemen in kaart wordt gebracht en gedeeld wordt met de kantoormedewerkers. “Ik heb het te druk” weegt simpelweg niet op tegen de voordelen. Tijdens de lunch laad je namelijk je hersenen op wat er voor zorgt dat jij je vervolgens beter kunt concentreren. Dit komt je productiviteit dus ten goede! Aangezien stress een veelvoorkomend probleem is, draagt het ook nog eens beter aan een verbeterde mentale gezondheid.

Uiteraard is werk belangrijk, maar niet belangrijker dan je welzijn. Gun jezelf een goede lunchpauze, loop een rondje, bel een vriend(in) op en ga vervolgens weer met volle energie aan het werk. Je zult zien dat dit zijn vruchten afwerpt. Pauze nemen zorgt tenslotte niet alleen voor minder stress en betere prestaties maar ook voor een verhoogde creativiteit!

Lees verder ….

Bron: Workthere