Opinie: ondernemer Jelmer Verkleij: waarom ik mijn kantoor gewoon zal heropenen

Bron: Pixabay

Zoals veel ondernemers ben ik de laatste maanden regelmatig gevraagd of ik permanent blijf thuiswerken. Deels omdat wij heel soepel overgingen, maar zeker omdat ik in softwareontwikkeling zit, een industrie met meer thuiswerk-ervaring dan welke ook – waarom dus niet? Maar juist omdat ik veel bedrijven ken die het hebben geprobeerd, ken ik de succesverhalen maar ook de risico’s en mislukkingen. Vandaar mijn verbazing dat veel bedrijven zo opportunistisch willen inhaken op deze geforceerde trend, en blind zijn voor de langetermijnrisico’s.

Natuurlijk is thuiswerken niet per definitie slecht. Er zijn genoeg bedrijven die dit al jaren succesvol doen en er duidelijke voordelen uit halen. Maar het werkt niet voor elke werknemer, niet voor elk bedrijf en niet voor elke bedrijfscultuur. Echt succesvolle teams hebben zichzelf jarenlang bewust en doelmatig als zodanig opgebouwd. Als je nu na een paar maanden improviseren enthousiast roept dat het ‘eigenlijk prima werkt’ ga je voorbij aan complexe nuances.

Overvolle kantoortuinen

Wat opvalt in mijn gesprekken: velen die enthousiast zijn over thuiswerken hebben overvolle kantoortuinen, vaak met flexplekken. Daarvan is al jaren bekend dat ze bijdragen aan verhoogde stress, verlaagd concentratievermogen en allerhande andere problemen die leiden tot verzuim en verloren productiviteit. Dat jouw werknemers thuis een bepaalde vorm van rust hebben gevonden zegt dus misschien meer over de nadelen van hun specifieke kantoor, dan over de voordelen van thuis.

Voor velen is werk ook een stukje sociaal leven: het is fijn om overdag even een andere omgeving te hebben dan thuis, met een paar mensen om je heen om mee praten tijdens de lunch. Nu ze thuiswerken zijn er geen impromptu één-op-één-gesprekken meer bij het koffieapparaat, alleen virtuele borrels waarbij tientallen mensen maximaal één gesprek tegelijk voeren. Al die willekeurige babbels stimuleren normaal creativiteit, wat bijdraagt aan innovatie; die loop je als bedrijf nu mis. De hoeveelheid spontane ideeën is bij ons zichtbaar afgenomen.

Lees verder ….

Bron: Volkskrant