Work Trend Index 2021: Overzicht wereldwijde trends in hybride werken

Bron: Pixabay

Maandag 22 maart verscheen het onderzoek ‘Work Trend Index 2021’. Dit trendrapport, dat jaarlijks wordt gepubliceerd, bevat nieuwe inzichten en zeven nieuwe trends op het gebied van hybride werken. Teams opereren bijvoorbeeld weer meer in een silo en digitale uitputting is een reële en ongezonde bedreiging. Dit kun je opmaken uit het onderzoeksrapport ‘2021 Work Trend Index – The Next Great Disruption Is Hybrid Work – Are We Ready?’ van softwarebedrijf Microsoft.

De bevindingen zijn geformuleerd op basis van een onderzoek in 31 landen onder meer dan 30.000 mensen, uit triljoenen datapunten van Microsoft Teams, Outlook en LinkedIn en input van Microsoft-onderzoekers die sociaal kapitaal, productiviteit, welzijn en virtuele interactie bestuderen. Dit alles geeft een ongekende, wereldwijde blik op hoe het – hybride – werken in het afgelopen jaar enorm is veranderd. Dit is een overzicht van de belangrijkste inzichten uit het onderzoek.

Verschuiving in menselijke gedrag en gevoel

Uit het onderzoek blijkt dat een verschuiving zichtbaar in de wijze waarop mensen zich gedragen en voelen:

 • Medewerkers in Nederland (40%) voelen zich aanzienlijk geïsoleerder tijdens een werkdag dan hun collega’s in de rest van de wereld (27%).
 • Daarnaast is te zien dat bijna de helft van alle Nederlandse werknemers (47%) minder interacties heeft met collega’s dan voor de COVID-19-pandemie. Dit aandeel ligt hoger dan het wereldwijde deel (40%). De trends op het gebied van samenwerken in Microsoft Teams en Outlook suggereren dat de netwerken van medewerkers zijn gekrompen, maar dat hybride werken dit nieuw leven inblaast.
 • De tijd die wordt besteed aan vergaderingen is wereldwijd meer dan verdubbeld. In februari 2021 zijn daarnaast meer dan 40 miljard meer e-mails verstuurd dan in dezelfde maand in 2020.
 • Toch zijn we ook menselijker geworden. Zo’n 31 procent van de Nederlanders zegt zich meer op zijn gemak te voelen om zijn authentieke identiteit te laten zien op het werk dan voor de pandemie. Zo heeft bijvoorbeeld een op de zes Nederlandse medewerkers dit jaar gehuild in het bijzijn van een collega.

Bewegingen door het nieuwe werken

Het nieuwe werken zet zaken in beweging:

 • Mensen willen blijvend flexibel kunnen werken. Zo’n 73 procent van de werknemers wereldwijd wil dat de mogelijkheid om op afstand te kunnen werken, blijft bestaan. Nederlanders vinden dat iets minder belangrijk, want 63 procent van hen wil blijvend flexibel kunnen werken.
 • De wereldwijde werkgelegenheid groeit. Het aantal vacatures op platform LinkedIn is tijdens de pandemie meer dan vervijfvoudigd.
 • Mensen zijn toe aan verandering. Meer dan 40 procent van de wereldwijde beroepsbevolking overweegt dit jaar te switchen van baan en meer dan 46 procent is van plan te verhuizen, nu op afstand kan worden gewerkt.

Trends in het hybride werken

Dit zijn zeven trends in hybride werken, waarop leidinggevenden dienen te anticiperen:

 1. Flexibel werken is van blijvende aard.
 2. Leidinggevenden zijn het contact met hun medewerkers kwijtgeraakt en moeten wakker geschud worden.
 3. De hoge productiviteit geeft een vertekend beeld, want uit de onderzoeksgegevens blijkt dat dit juist een uitgeput personeelsbestand verbergt.
 4. Generatie Z loopt gevaar en moet nieuwe energie krijgen.
 5. Kleiner wordende netwerken staan innovatie in de weg.
 6. Je authentieke, volledige persoonlijkheid op je werk kunnen tonen, stimuleert de productiviteit en welzijn.
 7. Talent is bijna oneindig in een hybride werkwereld. Mensen kunnen namelijk vanuit huis nieuwe carrièremogelijkheden ontplooien.

Hybride werken geen business as usual

Bedrijfsleiders moeten oude denkwijzen loslaten en afstappen van het idee dat hybride werken business as usual is. Volgens de onderzoekers zijn er vijf strategieën voor leidinggevenden om te starten met deze verschuiving:

 1. Maak een plan om mensen in staat te stellen extreem flexibel te werken.
 2. Investeer in ruimte en technologie om een brug te slaan tussen de fysieke en digitale wereld.
 3. Doe wat aan digitale uitputting. Het management moet hierin de leiding nemen.
 4. Prioriteer de heropbouw van sociaal kapitaal en een fijne werkcultuur.
 5. Investeer in een diverser medewerkersbestand. Mensen hoeven hun huis niet meer te verlaten voor een nieuwe baan. Dit zorgt ervoor dat je een groter scala aan diverse en getalenteerde mensen kunt aannemen.

Lees verder ….

Bron: CustomerTalk