
Op dit moment wekt 25% van alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs duurzame energie op. Op 2.246 scholen liggen 307.044 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een uitstootreductie van 48.000 ton CO2 per jaar. Stichting Schooldakrevolutie, ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, houdt het aantal scholen met zonnedaken nauwgezet bij vanwege haar missie om alle schooldaken in ons land in 2030 te voorzien van zonnestroom.
De stichting biedt scholen ook de helpende hand. Directieteam Niels van der Sandt en Judith Veraart heeft haast met de revolutie: “Elke zonnedak telt. Nederland heeft nog 8,5 jaar om de lege schooldaken vol te leggen met zonnepanelen. Elke school die dat wil kan kosteloos advies en praktische hulp krijgen van onze schooldakcoaches.”
Nog 5.914 scholen te gaan
Op dit moment zijn er nog geschikte 5.914 scholen met ruimte voor nog eens 1.630.633 panelen op het dak, die samen zo’n 296.000 ton CO2 uitstoot per jaar zouden besparen. Veel scholen vinden duurzaamheid zeer belangrijk, maar komen daar naast de onderwijstaken niet meteen aan toe. Judith Veraart: “Verduurzaming is ook een prioriteit. Daarom neemt Schooldakrevolutie de scholen werk uit handen, van onder andere de rendementsberekeningen en samenwerking met de gemeente, tot advies over verzekeringen, financiering en het koppelen aan marktpartijen.”
Over Schooldakrevolutie
Schooldakrevolutie streeft ernaar dat alle schooldaken in 2030 zonnepanelen hebben. De stichting is sinds 2016 de aanjager en brengt daarvoor partijen bijeen en moedigt scholen aan om de energietransitie te versnellen.
Bron: Ruimte-OK