Sinds 2015 weer meer kantoorruimte te huur

Bron: Unsplash

Na een jarenlange daling staat er voor het eerst sinds 2015 weer meer kantoorruimte te huur. Veel bedrijven hebben te grote kantoren, want medewerkers zijn niet meer tegelijkertijd vijf dagen per week op kantoor. Vooral voor eigenaren van kantoren met energielabel A is het lastig om nieuwe huurders aan te trekken. Inmiddels heeft 27% van het aanbod dit label. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van vastgoedadviseur Colliers.

Op het hoogtepunt in 2015 was er 8,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte beschikbaar. Sindsdien zijn verouderde kantoren gesloopt of getransformeerd, waardoor er in september vorig jaar nog maar 3,7 miljoen vierkante meter van over was. De bodem lijkt nu bereikt en het aanbod stijgt.

“In 2.100 gebouwen staat nu ruimte leeg”, zegt directeur kantorenvastgoed Reinoud Plantenga. “We zien een duidelijke trendbreuk in het laatste kwartaal van 2023. Door de combinatie van hybride werken, het oplopend aantal faillissementen en de beperkte groei van kantoorbanen steeg de leegstand met 5%. Ook de langdurige leegstand loopt sinds lange tijd weer op.”

Label A-kantoren niet onderscheidend genoeg

Strengere duurzaamheidseisen spelen een steeds belangrijkere rol. Nu al geldt voor kantoren de energielabel C-verplichting. Hieraan voldoen biedt geen garantie om huurders aan te trekken. Voor grote bedrijven is zelfs label A al niet meer genoeg. Zij zijn op zoek naar kwaliteit en comfort, vergaande duurzaamheid en goede bereikbaarheid. Medewerkers willen daarnaast levendigheid in en om het kantoor.

Door deze wensenlijst komt er steeds meer concurrentie tussen gebouweigenaren. Zeker nu 17% van het aanbod energielabel A+ of hoger heeft. Kantoorruimte met energielabel A, B en C staat gemiddeld twee jaar leeg. Voor D en F is dat bijna drie maanden langer. In de groenste categorie is dat ongeveer de helft korter.

Colliers Kantorenmarkt 2024 v204 1

“Vastgoedeigenaren staan voor een belangrijke keuze”, zegt Reinoud Plantenga. “Wil je als eigenaar extra investeren in verduurzaming, vergroot je de verblijfskwaliteit of ga je kijken naar alternatieve bestemmingen? Niet kiezen is verliezen.”

Download hier het rapport

Lees verder ….

Bron: Colliers