Topdrukte bij fysiotherapeuten door thuis werken

Bron: Pixabay

Fysiotherapeuten hebben het druk met mensen die klachten hebben omdat ze thuis werken. Fysiotherapeut Sybo Offenga in Leeuwarden heeft een volle agenda.”Ieder gaatje in onze planning is inmiddels gevuld met corona-gerelateerde klachten. We hebben het drukker dan ooit tevoren.”

Nu steeds meer mensen thuis werken vanwege de coronamaatregelen zien fysiotherapeuten hun agenda volstromen. “We zien echt een grote toename sinds het coronavirus”, bevestigt ook Offenga. “Wat we vooral zien zijn nek-, schouder- en rugklachten doordat spieren lange tijd in de verkeerde stand zijn aangespannen. Dan schieten ze in de verkramping. Dat komt doordat mensen thuis niet zo’n goede werkplek hebben als op kantoor. Ze gaan met de laptop op de bank hangen of aan de keukentafel werken. Daardoor krijgen ze dit soort spierspanningsklachten.”

Te lang doorwerken

Niet alleen de werkplek is vaak niet in orde, weet Offenga uit eigen ervaring. “Reden van de klachten is dat mensen thuis vaak langer doorwerken. Thuis word je niet gestoord door een collega, waardoor mensen vaak te lang in dezelfde houding zitten. Een goede stoel is ontzettend belangrijk, maar ook op een goede stoel kun je slecht zitten. Het heeft vooral met je eigen houding te maken. Wat voorop staat is dat je niet te lang achter elkaar in dezelfde houding zit.”

Steeds meer mensen zitten met hun spieren in de knoop, merkt Offenga. “Spieren zijn te veel en te vaak gespannen. Daar passen we onze behandelingen op aan. Maar we werken ook aan preventie, zodat je na de behandeling voorkomt dat je opnieuw klachten krijgt. We geven gericht advies over je houding, maar ook over de inrichting van je werkplek. Zorg voor een breed bureau, zodat je je spullen goed kwijt kan. Zet je laptop op een verhoging om je hoofd goed rechtop te kunnen houden. En scheidt werk en privé, zodat je ook echt vrij bent na 17.00 uur.”

Tips

Offenga heeft een paar simpele tips om nek-, schouder- en rugklachten te voorkomen. “Zet een kookwerker, zodat je na een halfuurtje even in beweging komt voor een micropauze. Breng dynamiek in je werk door tussen de middag een wandeling te maken. Je kunt daarnaast oefeningetjes tussendoor doen, zodat je je spieren soepel houdt. Ga even staan, kijk rustig over je rechterschouder, kantel je hoofd opzij, rol je schouders, door je spieren van zuurstof en bloed te voorzien. Door te lang te zitten, knijp je je spieren af.”

Lees verder ….

Bron: Omrop Fryslan