Halverwege maart werkten veel mensen voor het eerst niet meer op kantoor. Een tijdelijke maatregel, zo leek het. Maar inmiddels is het bijna november en weten we: thuiswerken is een marathon geworden. Neemt hierdoor onze tevredenheid af? En verlangen we nu massaal terug naar kantoor?
Nee, zo blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair, uitgevoerd door Motivaction onder zo’n 650 respondenten. De tevredenheid tussen april, tijdens de eerste lockdown, en oktober is alleen maar groter geworden. Al missen we onze collega’s wel.
Tijdens de eerste lockdown gaf slechts een kleine meerderheid aan tevreden te zijn over thuiswerken. 53 procent vond het toen prima om langer thuis te werken, 47 procent verlangde terug naar de kantoortuin. In oktober zien die cijfers er anders uit. De tevredenheid over thuiswerken is toegenomen: inmiddels vindt 68 procent het prima om vanuit het thuiskantoor te opereren, slechts 32 procent denkt daar anders over.
Geen reistijd grootste pluspunt
Dat er geen reistijd meer is, bepaalt voor de grootste groep de tevredenheid over het werken vanuit huis. In april gaf 68 procent aan hier content mee te zijn, nu is dat 78 procent. Ook het percentage dat tevreden is over het zelf indelen van tijd is toegenomen. Waar in april 61 procent hierover te spreken was, is dit nu 64 procent en onder hbo- en wo-opgeleiden zelfs 72 procent. 37 procent geeft aan zich thuis beter te kunnen concentreren, in april was dat 34 procent. Ook het combineren van werk en gezin gaat beter.
Waar we in maart en april nog worstelden met de nieuwe realiteit, zijn we nu aan thuiswerken gewend geraakt. Veel mensen hebben inmiddels een comfortabele werkplek voor zichzelf gecreëerd, bedrijven stelden bureaustoelen, computerschermen en toetsenborden beschikbaar en ook de online-communicatietools kennen voor veel mensen geen geheimen meer. Wat waarschijnlijk ook meespeelt: in maart en april waren scholen en opvanglocaties gesloten. Voor mensen met kinderen was het dus schipperen thuis, dat is nu niet meer aan de orde.
Wel zijn we collega’s meer gaan missen en ook het aantal mensen dat aangeeft zich juist op het werk beter te kunnen concentreren, is toegenomen. Op volledig thuiswerken zit dan ook vrijwel niemand te wachten: de meesten zijn vooral enthousiast over een hybride model: een combinatie van thuiswerken en op kantoor. Het overgrote merendeel (78 procent) gaat het liefst 1 of meerdere dagen per week fysiek naar het werk.
Vertrouwen in de arbeidsmarkt niet afgenomen
Opvallend is ook dat we onze kansen op de arbeidsmarkt vrijwel hetzelfde inschatten als in april. Waar destijds 51 procent dacht makkelijk nieuw werk te kunnen vinden, is dat nu 54 procent. Wel is er een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen: 58 procent van de mannen denkt makkelijk bij een andere werkgever aan de bak te kunnen, tegenover 48 procent van de vrouwen. Ook ziet een aanzienlijk groter percentage inmiddels het belang van bijscholen in: in april overwoog 25 procent bijscholing, nu is dat 35 procent.
Zo hou je het thuiswerken vol
1. Zorg voor een aparte en comfortabele werkplek
Als het mogelijk is, zorg dan voor een aparte werkkamer in huis of zet een bureau in de woonkamer. Beter is het om in elk geval niet aan de keukentafel te werken. Met een bureau op de goede hoogte en een comfortabele bureaustoel voorkom je nek- en rugklachten. Ook een computerscherm, in plaats van een laptop, kan veel verschil maken.
2. Klap ’s avonds je laptop dicht
Het is verleidelijk om ’s avonds nog even je laptop open te klappen of je computer aan te zetten, nu je alle apparatuur binnen handbereik hebt. Toch is het dringende advies om dit niet te doen. Uit onderzoek blijkt dat we sinds de coronacrisis langer doorwerken en meer mensen last hebben van burn-outklachten. Het is belangrijk dat de grens tussen werk en privé duidelijk blijft.
3. Loop een rondje
Door het thuiswerken missen we het woon-werkverkeer. Even een rondje lopen of fietsen voor je begint en na afloop kan ervoor zorgen dat je van de ene rol (bijvoorbeeld ouder) makkelijk in de andere (werknemer) rolt en je je hoofd tussendoor leeg kunt maken.
4. Houd pauzes
Ook belangrijk: pauzes houden. Nu er geen collega’s zijn om koffie mee te drinken, is de verleiding groot om non-stop door te gaan. Toch zijn juist pauzes belangrijk om op innovatieve ideeën te komen en jezelf op te laden voor een nieuwe taak. Eet dus geen broodje achter je computerscherm, maar ga er een halfuur goed voor zitten.
5. Zoek zo nu en dan een andere locatie
Een lastige, maar misschien lukt het: zoek zo nu en dan een andere locatie. Het is natuurlijk belangrijk je sociale kring klein te houden, maar wellicht is er toch een vriend, familielid of buurvrouw die je vaak ziet en met wie je dus zo nu en dan samen kunt werken. Of misschien is er elke week een ander hoekje in huis dat je tot werkplek kunt bombarderen?
6. Communiceer niet alleen via mail
Door het vele thuiswerken word je waarschijnlijk overspoeld met e-mails. Een handig communicatiemiddel, maar vaak geldt ook: de beller is sneller en het is nog gezelliger ook. Bespreek dus niet alles via mail of chatprogramma’s, maar bel zo nu en dan. Dan is er misschien meteen ook tijd om even bij te praten over zaken die niets met werk te maken hebben.
7. Vergeet de teambuilding niet
Thuiswerken is in veel gevallen efficiënt, maar voor het teamgevoel is het minder. We beginnen collega’s dan ook steeds meer te missen, blijkt uit ons onderzoek. Vergeet dus de teambuilding niet. Niet makkelijk nu alles op afstand gebeurt, maar een Zoomborrel, online-quiz of digitaal koffiemomentje met collega’s kan nog steeds.
Bron: Intermediair