Werkweek opgedeeld in 3-2-2 wordt het nieuwe 9 tot 5

Bron: Pixabay

Inmiddels is het al bijna een jaar geleden dat het het coronavirus in Nederland kwam. Het thuiswerken werd een nieuwe trend waar je niet omheen kon. Wat vind jij van thuiswerken? 40 tot 60 % van de thuiswerkers geeft aan ook na de coronacrisis thuis te willen werken. Maar dan wel op afwisselende manier tussen thuiswerken en werken op kantoor. Onderzoekers geven aan dat steeds meer bedrijven gaan werken volgens dit principe.

Dit komt doordat er steeds beter thuis wordt gewerkt. Je raakt eraan gewend. Het thuiswerken maakt een groot deel uit van je werkweek. Daarnaast zijn er natuurlijk ook voordelen verbonden aan het thuiswerken. Je concentratie en productiviteit is thuis groter, je kan zelf je dag indelen en je bepaalt zelf wat je luncht. Zo verkeerd is dat thuiswerken nog niet, toch?!

Afwisselend werken aan de hand van 3-2-2

Het grootste deel van de thuiswerkers (zo’n 70% van alle thuiswerkenden) werkt volledig vanuit huis en is fysiek al maanden niet meer op kantoor geweest. Volledig vanuit huis werken wordt niet als ideaal ondervonden doordat het sociale aspect van zien van collega’s is verdwenen. De korte gesprekken bij het koffiezetapparaat zijn er niet meer en dan spreken we nog niet eens over het inluiden van het weekend met de vrijdagmiddagborrel.

Hoe gaat jouw werkweek er in de toekomst uitzien? Dat is een goede vraag! Bedrijven die afwisselend thuis -en op kantoor werken zullen dat naar verwachting in de toekomst blijven doen. Een week van 3 dagen op kantoor, 2 dagen thuiswerken en 2 dagen weekend is een perfecte methode voor een dynamische werkweek.

Waarom afwisselend werken als het coronavirus verdwenen is? De reden hiervoor is dat beide voordelen en nadelen hebben. Door te combineren haal je het beste uit beide werelden. Werken op kantoor zal er aan de hand van deze verdeling anders uit gaan zien. Benieuwd waarom? Lees snel verder!

Waarom afwisselend thuis -en op kantoor werken?

Thuiswerken en werken op kantoor hebben ieder zijn charmes. Op dit moment missen we vooral het zien van collega’s op kantoor. Begrijpelijk, maar het klassieke kantoor is niet altijd de meest productieve plek. De thuiswerkplek biedt veel betere opties voor het geconcentreerd werken aan jouw deadlines. Het kantoor is daarentegen een geschikte plek voor het presenteren, overleggen en brainstormen.

Een combinatie tussen thuiswerken en werken op kantoor is niet alleen effectiever. Het zorgt ook voor een dynamische werkweek die als zeer prettig wordt ervaren. Aan de hand van deze methode wordt er minder werkstress ervaren en werk jij productiever dan met het klassieke 9 tot 5 principe.

Hoe gaat het kantoor er in de toekomst uitzien?

Het kantoor krijgt in feite dus een andere functie dan voorheen. Voor afschrijven van je rapporten hoef je niet naar kantoor te komen. Voor een vergadering of brainstormsessie wel. Toch wordt zelfs dat laatste geen verplichting meer. Door de integratie en snelle ontwikkeling van het online vergaderen zijn Nederlanders gewend geraakt aan deze manier van overleg. In de toekomst schuif je dus ook vanuit je thuiswerkplek online aan bij de vergadering, net zoals je dat nu doet.

Om deze nieuwe manier van werken te laten slagen, moet er bij veel bedrijven het een en ander veranderen. Zo dient je kantoorruimte te beschikken over voldoende plek voor een vergadering. Het inrichten van een creatieve ruimte met een minder zakelijk tintje is daarnaast ook een effectieve toevoeging. Dit zorgt voor het bevorderen van de creativiteit tijdens brainstormsessies.

De functie van het kantoor wordt dus ontmoeten en het delen van kennis met je collega’s. Het inrichten van ontmoetingsplekken in het kantoor is daarvoor essentieel.

Investeer in een thuiswerkplek!

Niet alleen het kantoor ondergaat een ontwikkeling in de toekomst. Jouw thuiswerkplek wordt ook grondig aangepakt. Werken aan de eettafel of met je laptop op schoot kan echt niet meer. Bij langdurig werken op deze manier ontstaan er lichamelijke klachten en werk je niet effectief!

Thuiswerken zal voor veel mensen niet meer verdwijnen, ook niet na de coronacrisis. Het is dus nu de meest geschikte tijd om te investeren in een ergonomische thuiswerkplek. Dat begint met een ergonomische bureaustoel en ergonomisch bureau. Ergonomisch meubilair vormt de basis voor een gezonde thuiswerkplek waar efficiënt gewerkt kan worden.

Het voordeel van een ergonomisch bureau is niet alleen het voorkomen van fysieke klachten. Met de verstelbaarheid van een zit-sta bureau is het mogelijk om zowel zittend als staand te werken. Staand werken zorgt voor meer bloedcirculatie in het lichaam. Het gevolg hiervan is dat je een boost aan productiviteit en creativiteit krijgt! Door elk uur, 10 minuten staand te werken, werk je super efficiënt en ervaar je gezonde en productieve werkdagen.

Voel jij wat voor een afwisselende werkweek?

Niet iedereen vindt afwisselend thuis -en op kantoor werken prettig. Vooral mensen die al maanden volledig thuiswerken, nemen na het virus graag afscheid van thuiswerken. Toch kan het thuiswerken geweldige voordelen opleveren als je het afwisselt met werken op kantoor.

Dit artikel is geschreven door door Ramon Fraiquin (SKEPP)

Lees verder ….

Bron: SKEPP