Wet werken waar je wilt, op de flexplek of thuis

Bron: Unsplash

De roep om het recht op thuiswerken in de wet vast te leggen klinkt steeds luider. Volgens vakbond FNV heeft de pandemie bewezen dat er geen reden is werknemers die vrijheid niet te geven, bericht het Parool. Het wetsvoorstel daartoe is ingediend. Tijdens de lockdown is duidelijk gebleken dat het niet meer van deze tijd is te eisen dat iedereen uitsluitend op kantoor werkt, puur om fysiek aanwezig te zijn. Toch zouden werkgevers verzoeken om ook na corona thuis te werken vooralsnog makkelijk kunnen afwijzen. Dat moet veranderen, vindt vakbond FNV.

Hybride werken

Het zogenoemde hybride werken moet het nieuwe normaal worden, waarbij de verantwoordelijkheid bij de werknemer komt te liggen. “Het eerdere wantrouwen tegen thuiswerken van werkgevers is grotendeels verdwenen,” zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. Werk­nemers kunnen zelf goed bepalen voor welk onderdeel van hun werk zij naar kantoor moeten, en welk werk het beste thuis gedaan kan worden. De vakbond vindt wel dat er goede afspraken gemaakt moeten worden over een werkplek thuis en over het recht op onbereikbaarheid.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

In het gezamenlijke wetsvoorstel van D66 en GroenLinks, wordt eveneens gepleit om het recht op thuiswerken vast te leggen. Met de ‘Wet werken waar je wilt’ moeten werknemers de ruimte krijgen om zelf hun werkplek te kiezen. Dat kan op kantoor zijn, maar ook op een flexplek of thuis. D66 en GroenLinks willen met de ‘Wet werken waar je wilt’ ervoor zorgen dat werkgevers een verzoek tot thuiswerken voortaan alleen nog kunnen afwijzen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn.

Voordeel van de pandemie

Hoogleraar Jaap van Weeghel, die onderzoek doet naar rehabilitatieprogramma’s – hoe mensen met (psychische) problemen terug kunnen keren in de samenleving – vindt een voordeel van deze pandemie dat we met z’n allen wijzer zijn geworden. “Mensen hebben nu beter door wanneer en hoe ze het beste werken.” Volgens Van Weeghel wordt de komende periode wederom een tijd waarin samen nieuwe werkwijzen worden uitgeprobeerd en we samen op zoek gaan naar ‘een nieuw normaal’.

KPMG

Of de wet er nu komt of niet, sommige bedrijven zijn al overstag. KPMG zet inmiddels volledig in op hybride werken. Het bedrijf had voor de pandemie een bedrijfscultuur waarbij iedereen vijf dagen per week op kantoor zat, maar wil nu de autonomie bij de werknemer neerleggen. “Die moet, in overleg met de manager, bepalen wat het beste is voor zijn of haar werk­situatie.”

Lees ook: Al die prikkels! Hoe pakken we straks het kantoorleven weer op?

Lees verder ….

Bron: Het Parool