Winnaar Deltapremie Mark Mobach: Een jaar later

Bron: Hanze.nl

In november 2019 ontving Mark Mobach de Deltapremie. Deze prestigieuze premie is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren leveren aan de samenleving, door middel van praktijkgericht onderzoek. Een jaar later kijken we samen met de Deltapremie winnaar terug. Dit gebeurde afgelopen donderdag tijdens het SIA-congres. Een congres waarbij er volop aandacht is voor allerlei actuele thema’s rondom praktijkgericht onderzoek.

In 2019 kregen de eerste twee lectoren de Deltapremie toegekend. Een unieke prijs die twee boegbeelden voor het praktijkgerichte onderzoek heeft opgeleverd: Mark Mobach, lector Facility Management (Kenniscentrum NoorderRuimte, Hanzehogeschool Groningen) en AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg (Hogeschool Rotterdam). De premie heeft hen geholpen om hun onderzoeksgroepen te versterken en hun onderzoek beter op de kaart te zetten.

Mobach: “De Deltapremie was aanleiding voor EuroFM – een netwerk van bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen op het gebied van Facility Management – om mij en de leden van mijn lectoraat uit te nodigen voor een portfolio-presentatie tijdens een congres in Barcelona. Helaas is dat door corona uitgesteld. Als ‘opwarmertje’ hebben we daarom laatst tijdens een online sessie onze onderzoeksprojecten in zestien pitches gepresenteerd: een unieke kans om ons lectoraat een internationaal podium te geven en onze kennis in maar liefst zestien papers te bundelen.”

Mark heeft de middelen van de Deltapremie benut om voor de komende vijf jaar een programma te ontwikkelen om de onderzoeksgroep te versterken met postdocs en promovendi. Zo wil hij een nieuwe impuls geven aan nieuwe projecten die onderdeel zijn van de vier onderzoeksthema’s. Zoals bijvoorbeeld Health Space Design – een innovatiewerkplaats waar met zorginstellingen praktijkgericht onderzoek wordt gedaan op het snijvlak van ruimte en organisatie – of de Healthy Workplace: een innovatiewerkplaats waar professionals, onderzoekers en studenten onderzoek doen naar de Gezonde Werkplek van de Toekomst.

In november 2021 wordt de tweede Deltapremie uitgereikt. We gaan elke twee jaar een lector voordragen en hopen hiervan steeds opnieuw een feest te maken.” Dat is het voornemen van Henk Pijlman en Ron Bormans, collegevoorzitters van de Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Rotterdam. Ze zijn trots op wat ‘hun’ lectoren hebben bereikt. “Een lector moet de dialoog aangaan met de buitenwereld en de ruimte creëren om anderen te laten excelleren”, zegt Pijlman. “We hebben ambassadeurs als AnneLoes en Mark nodig die anderen kunnen inspireren en meenemen in hun missie”, aldus Bormans.

Lees hier meer over het onderzoek van Mark Mobach en zijn terugblik op het eerste jaar.

Lees verder ….

Bron: Hanzehogeschool Groningen