Zorgterreinen voor een natuurinclusief en gezond Nederland

Een recent onderzoek uitgevoerd door het Kadaster in opdracht van het domein Gezondheid (binnen het Collectief Natuurinclusief) werpt een interessant licht op het landgebruik van zorginstellingen in Nederland. Volgens het rapport “Het landgebruik van zorginstellingen” beslaat het gezamenlijke oppervlak van zorgterreinen in ons land ruim 50.000 hectare, wat vergelijkbaar is met de omvang van het Waddeneiland Texel of gelijk aan de helft van alle bedrijventerreinen in Nederland samen.

Daarnaast kwam onder andere naar voren dat een groot deel van de onderzochte zorgterreinen van GGZ-, GHZ-instellingen, ziekenhuizen en ouderenzorg/verpleging dichtbij natuurgebieden ligt. Maar liefst 60% van deze terreinen bevindt zich op minder dan 500 meter afstand van het dichtstbijzijnde natuurgebied, waarbij ruim 40% zelfs binnen 250 meter ligt.

GGZ-terreinen komen als de ‘groenste’ naar voren onder de onderzochte zorginstellingen, gebaseerd op kaartbeelden van het Kadaster. Dat die per definitie natuurvriendelijk zijn, is echter niet altijd het geval. Ziekenhuisterreinen zijn relatief het minst groen.

De uitkomsten van dit rapport bieden voor het domein Gezondheid waardevolle informatie in het streven om in de komende drie jaar minstens 10% van de terreinen van natuurinclusieve voorlopers in de zorg natuurinclusief te maken.

Benieuwd naar het hele rapport? 
Klik dan op onderstaande button en bekijk alle resultaten.

Download het rapport (pdf)

Het bericht Zorgterreinen voor een natuurinclusief en gezond Nederland verscheen eerst op IVN.

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op deze site